Digital Report
  • TEKNOLOJİ
  • DRPRO
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report Rehber

OnePlus OxygenOS hakkında bilmeniz gereken her şey

OnePlus tarafından Android tabanlı geliştirilen OxygenOS işletim sistemi hakkında merak edilen tüm bilgileri derledik

Yazar: Nihat Bilge
27/07/2021
Kategori: Rehber
OnePlus yazılımı OxygenOS hakkında bilmeniz gereken her şey
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedIn'de PaylaşWhatsApp'ta PaylaşTelegram'da Paylaş

İçindekiler

  • OxygenOS işletim sistemi nasıl doğdu?
  • OnePlus bu sistemi tüm telefonlarında mı kullanıyor?
  • Yazılım ayrıcalıkları
  • OxygenOS’un geleceği

OnePlus tarafından geliştirilen OxygenOS işletim sistemi hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele aldık. OnePlus imzalı bu yazılım, markanın belirli modellerinde yer alıyor. Android’den türetilmiş bir mobil işletim sistemi olan OxygenOS, Google’ın Android sisteminin özelleştirilmiş bir alternatifi.

OxygenOS işletim sistemi nasıl doğdu?

OxygenOS’un ortaya çıkmasını anlamak için önce ünlü Android ROM CyanogenMod’un arkasındaki şirket olan Cyanogen ile OnePlus arasında yaşanan ayrılıktan söz etmeliyiz. Çin menşeli akıllı telefon üreticisi, bu şirketle ilişkisini 2014 yılında sonlandırdıktan sonra, birkaç mobil üreticinin de yapmaya başladığı kendi işletim sistemi katmanını geliştirme serüvenine atılmaya karar verdi.

AdvertisementAdvertisement
OnePlus yazılımı OxygenOS hakkında bilmeniz gereken her şey
OnePlus yazılımı OxygenOS hakkında bilmeniz gereken her şey

Firma büyük bir katma değere sahip bir marka olma niyetinde olsa da, CyanogenMod’a sahip olduğu için her şey değişti: Cyanogen’in haklarının Hintli bir üreticiye özel satışı söz konusu oldu. Bununla her iki taraf arasındaki ilişkiler sonunda koptu ve Oppo, OxygenOS’u yaratmaya karar verdi. Ek olarak, OxygenOS’un kalitesini sağlamak için, Google’ın işletim sisteminin başka bir ROM’u olan Paranoid Android’in ana geliştiricilerini işe almaya karar verdiler.

Bu nedenle, Çinli telefon üreticisi tarafından yalnızca mobil cihazları için geliştirilen, Android tabanlı alternatif bir mobil işletim sistemi ile karşı karşıyayız. Ancak, işletim sisteminin diğer cihazların pazarı için özel olarak tasarlanmış başka bir versiyonunun olduğunu unutmamalıyız.

Bu yazılımın ilk sürümü nihayet 2 Eylül 2015’te gün ışığına çıktı ve Android 5 Lollipop’a dayanıyordu. Bununla birlikte, 3 Eylül 2016’da yayınlanan bir röportajda, akıllı telefon markasının zaten iki katmanı birleştirmeye çalıştığını ve böylece tüm cihazları için sonunda yalnızca bir işletim sisteminin kalacağını ortaya çıkardı.

OnePlus bu sistemi tüm telefonlarında mı kullanıyor?

Firmanın ilk cihazı 2014 yılında piyasaya sürüldü ve gerçek bir amiral gemisi katili olarak kabul edildi. Hepsinden önemlisi, o dönemin en iyi akıllı telefonlarının büyük bir kısmının barındırdığı önemli özelliklere yer vermesine karşın, 300 dolar gibi uygun bir fiyat etiketine sahip olmasıydı.

Bu telefona dikkat çeken bir diğer özellik ise Android 4.4.2 KitKat’ın bir modifikasyonu olan CyanogenMOD 11S’nin adeta bir eldiven gibi oturmasıydı. Ancak, OnePlus 2’ye zaten bu işletim sistemi eşlik ettiğinden, bu ROM’a sahip olan ilk ve son cihaz oldu.

OnePlus yazılımı OxygenOS hakkında bilmeniz gereken her şey

Ayrıca marka bu telefon için yeterli desteği nasıl sunacağını bilemedi ve en temel versiyonunda yaklaşık 340 euro, 64GB versiyonunda ise 400 euro civarında olduğu için fiyat artmaya başladı. Bu nedenle üretici kataloğunda, yalnızca bu kişiselleştirme katmanına sahip olmayan farklı akıllı telefonları standart olarak bulabilirsiniz. Zamanla, ilk Cyanogen’den Çin HydrogenOS’a veya uluslararası OxygenOS’a kadar Çince ve uluslararası farklı sürümler ortaya çıktı.

Bir şirket çalışanının, daha önce de söylediğimiz gibi, 2016’da bu iki katmanın birleştirileceğini garanti etmesine rağmen, gerçek şu ki, bu yerine getirilmedi. Mart 2021’de bir OnePlus telefonun içindeki işletim sisteminin bölgeye bağlı olmaya devam edeceği doğrulandı. OPPO’nun Asya markasıyla birleşmesinden sonra ortaya çıkan bir gerçek, bu nedenle bu telefon şirketinin küresel telefonları OxygenOS’a sahip olmaya devam edecek, ancak Çin’de piyasaya sürülen telefonlar bunu OPPO katmanı olan ColorOS ile yapacak.

Yazılım ayrıcalıkları

Asyalı firmanın yazılımı, Android’in stok versiyonuna çok fazla özellik eklemediği için birçok kullanıcının favorisi. Bununla birlikte, uygulanan her yeni sürüm, akıllı telefonlarını kişiselleştirmek için daha fazla araca ve olanaklara sahip. En azından şimdilik, diğer firmaların sahip olmadığı farklı işlevlere erişmenizi sağlayan bir şey. O zamandan beri, bu pazarda tüm markaların yazılımlarındaki neredeyse tüm işlevleri ve özellikleri nasıl paylaştığı gözlemlendi.

Çinli şirketin telefonlarında bulunabilen özelliklerden biri de Raf olarak da bilinen gizli menü. Çinli marka, başlatıcısında hızlı kısayollardan oluşan bir panel içeriyor. Telefonunuzda Rafı açmak için ana ekranda parmağınızı sağa kaydırmanız veya ekranın ortasından aşağı kaydırmanız gerekir. Bu hareketler görünmüyorsa, bunları ana ekranın ayarlarından yapılandırmanız gerekir. Bunu yapmak için, telefonunuzun ekranında herhangi bir boşluğa basın ve alt çubukta görünen seçeneklerde bu resimde gösterildiği gibi dişli simgesini seçin. Ardından karşınıza çıkacak olan anahtarı etkinleştirmek kadar basit olacak.

Oxygen OS’de bulunabilecek ayrıcalıklardan bir diğeri de uygulama kilididir, yani bir veya birkaç uygulamayı üçüncü taraf bir uygulamaya başvurmak zorunda kalmadan engelleyebiliriz. Bununla, belirli bir uygulamayı açmak istiyorsak, bir parmak izi onaylamamız veya bir şifre girmemiz gerekeceğini belirleyeceğiz. OxygenOS 11’in gelmesiyle bile, bu markanın telefonları, telefonun Always-on Display modu için herhangi bir arka planı tek bir arka plana dönüştürmemizi sağlayan öne çıkan Canvas moduna sahip olmaya başladı.

Üstelik bu markanın telefonlarında bulunan özellikler bunlarla da sınırlı değil. Ayrıca, hem yedekleme yapmamıza hem de verilerimizi kaybetmeden bir telefondan diğerine geçmemize yardımcı olacak özel ve kullanımı çok kolay bir araç olan Switch’i buluyoruz. Hatta bir önceki cihazda uyguladığımız tüm estetik konfigürasyonları koruyabileceğiz.

OxygenOS’un geleceği

OnePlus’ın yazılım katmanının geleceği her zamankinden daha belirsiz. Bugün en iyi telefonlara sahip olmasalar da, mükemmel yazılımları için telefonlarını öne çıkarmayı başarıyorlar. Buna ek olarak, marka, kişiselleştirme katmanının büyük optimizasyonu ile tanınmakta.

Bu kişiselleştirme katmanı, rakiplerinden biri yerine markanın telefonunu seçme nedenlerinden biri. Aynı şekilde şirket de belli ki Android 12 tabanlı olan OxygenOS 12’nin lansmanına hazırlanıyor. Ancak Çin’de yaşananları görerek birçok kullanıcının korkusu büyük ölçüde artacak gibi görünüyor. Sisteminin ColorOS ile değiştirilmesinin dünyanın her yerinde tekrarlanabileceği gerçeğinden bahsediyoruz.

OnePlus yazılımı OxygenOS hakkında bilmeniz gereken her şey

Çin’de piyasaya sürülen en son akıllı telefonlar OnePlus 9 serisi modeller oldu ve OxygenOS’un Çince versiyonu olan kendi HydrogenOS’unu çalıştırmak yerine OPPO’nun Android tabanlı ColorOS katmanının kolu altında pazarlandı. Yani 2015 yılında OnePlus tarafından oluşturulan yazılımla önümüzdeki aylarda ve yıllarda ne olacağı konusundaki şüpheler artmayı bırakmıyor.

Ancak her şey bizi ya da en azından marka fikrini değiştirene kadar bizimle kalacağı gerçeğine yol açıyor. Böylece, bu Asyalı şirketin kullanıcıları telefonlarında bu katmanın keyfini çıkarmaya devam edecekler. Ayrıca şirket şu anda ColorOS’u değil bu yazılımı çalıştıracağını onayladı.

Ancak bu, gelecekte bu yazılımı çalıştıran akıllı telefonların, yazılım katmanının tasarımını ve işlevselliğini taklit ederek OPPO telefonlarına giderek daha fazla benzeme olasılığının ortaya çıkmadığı anlamına gelmiyor. Ayrıca bu iki şirketin birleşmesiyle OnePlus da Redmi ve Xiaomi’de olduğu gibi OPPO’nun bir alt markası haline gelecek.

Etiketler: androidColorOSHydrogenOSişletim sistemiOnePlusOppoOxygenOs

İLGİLİ YAZILAR

Google IO 2022: Pixel 6a, Pixel Watch, Pixel 7, Pixel Buds Pro, Pixel Tablet ve fazlası
Teknoloji

Google I/O 2022’de tanıtılan tüm ürün ve hizmetler

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

Pixel 6A, Pixel Watch, Pixel 7, Pixel Buds Pro, Pixel Tablet ve fazlası Google IO 2022'de duyuruldu, bizde sizler için...

Devamını oku
Oynamanız gereken en iyi Star Wars oyunları (2022)
Rehber

Oynamanız gereken en iyi Star Wars oyunları (2022)

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

En iyi Star Wars oyunlarını mı arıyorsunuz? Star Wars markası, film dünyasının yanı sıra oyun dünyasında da birçok başarılı yapımlara...

Devamını oku
Xbox hikayesi nasıl oluşturulur?
Teknoloji

Microsoft, Xbox hikaye özelliğini duyurdu

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

Xbox hikayesi oluşturmak artık mümkün. Xbox uygulamasına ile hikaye nasıl oluşturulur bilmiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Microsoft, Xbox uygulaması için...

Devamını oku
Telefonu televizyona bağlamak (Android & iOS)
Rehber

Akıllı telefonlar televizyonlara nasıl bağlanır?

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

Android veya iOS'ta telefonu televizyona bağlamak zorlu bir iş olabilir ama Chromecast, AirPlay gibi çözümler sizleri bekliyor. Merak etmeyin bu...

Devamını oku

SON YAZILAR

Samsung Health Connect ile 50’nin üzerinde sağlık verisi sizleri bekliyor

Razer 240 Hz OLED ekranlı yeni Blade 15’i tanıttı

İnternette neden ve nasıl dolandırılıyoruz?

Vodafone Türkiye, 2021-2022 Mali yıl sonuçlarını açıkladı

Ubisoft Oyunları Game Pass’e mi gelecek?

Tüm yeni Apple iOS 15.5 özellikleri

macOS 12.4 Monterey güncellemesi sonunda yayınlandı

NFT milyonerinin projesi yüz binlerce dolar kazanıyor: NFT Profit

Twitch dolandırıcılık operasyonu: 18 kişi gözaltına alındı

Türkiye’nin bulut bağlantı ve veri trafiğinde bölge üssü olma potansiyeli çok yüksek

AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement

ÇOK OKUNANLAR

WhatsApp sohbet geçmişi senkronizasyonu için çalışıyor
Teknoloji

WhatsApp, yeni özelliği için sohbet geçmişi senkronizasyonu üzerinde çalışıyor

Madonna NFT dünyasına katıldı
Kripto

Madonna NFT dünyasına tüm “çıplaklığıyla” katıldı

Twitter'da "beni kim engelledi" sorusunun yanıtını öğrenin
Teknoloji

Twitter’da “beni kim engelledi” sorusunun yanıtını öğrenin

Instagram Reels videoları WhatsApp üzerinden izlenebilecek
Teknoloji

Instagram Reels videoları WhatsApp üzerinden izlenebilecek

SON REHBERLER

GTA 5 Zombi Modu nasıl yapılır?

Fall Guys ücretsiz etkinliğine nasıl kayıt olunur?

Instagram son görülme nasıl kapatılır?

TikTok dövme efekti/filtresi nasıl kullanılır?

Division 2 Yeterlilik Derecesi (Proficiency Rank) nedir?

Enzyme Coin (MLN) nedir?

Lost Ark Forpe Mokoko Seeds konumları

TikTok gelir hesaplama: Exolyt nedir?

MSI Afterburner nasıl kullanılır?

Fortnite Choppas nerede bulunur?

Digital Report

© 2019 Digital Report bir Linkmedya markasıdır.

  • Gizlilik
  • İletişim
  • Künye

Bizi takip edin

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
  • TEKNOLOJİ
  • DR
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ

AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Go to mobile version