digital report
  • TEKNOLOJİ
  • DRPRO
  • GİRİŞİM
  • E-TİCARET
  • FINTECH
  • MARKA
  • GÜVENLİK
  • REHBER
  • DERGİ
  • FORUM
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
digital report
Digital Report Rehber

Outlook’ta ‘kimden’ adresini değiştirme [Nasıl Yapılır]

Yazar: Nihat Bilge
12 Ekim 2020
Kategori: Rehber
A A
Outlook'ta kimden adresini değiştirme nasıl yapılır
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedIn'de PaylaşWhatsApp'ta PaylaşTelegram'da Paylaş

Outlook’ta kimden adresini değiştirme, birden fazla e-posta hesabınız varsa, yeni bir e-posta gönderirken yapılabilen pratik bir işlem. Farklı bir gelen kutusuna ya da mail hesabına geçmekten çok daha hızlı olan bu özellikle, farklı adreslerden e-posta göndermek oldukça kolay.

Outlook, e-posta programında kurulu olan herhangi bir hesaptan, aynı zamanda kurulu olmamış olsa bile herhangi bir e-posta hesabından mail göndermenize olanak tanıyor. Bu durum, bazı anlarda endişe verici bir özellik olarak da görülebilir ancak Outlook’ta kimden adresini değiştirme özelliği, oldukça işlevsel bir özellik.

Özelliğin nasıl çalıştığını ve gönderici adresini değiştirmenin, zararlı amaçlarla kullanılmasının nasıl engellendiğini inceledik.

Adım adım Outlook’ta ‘kimden’ adresini değiştirme

Outlook’ta, gönderici adresinde e-posta adresleri arasında geçiş yapmak için, “Kimden” alanını görünür yapmanız gerekiyor. Microsoft Outlook’ta yeni bir e-posta gönderme sayfasını açın ve ardından, Seçenekler>Kimden’e tıklayın. Bu işlemle, “Kimden” alanı görünür hale gelecektir.

  • “Kimden” adresini değiştirmek için “Kimden” butonunu tıklayın ve Outlook’a eklediğiniz e-posta adreslerinden birini seçin.
  • “Kimden” alanındaki e-posta adresi değişecek ve mailiniz o adresten gönderilecektir.

  • Tek yapmak istediğiniz, e-posta gönderirken kendi Outlook hesaplarınız arasında hızlı geçiş yapmaksa, işlem bu kadar. Peki Outlook’a eklemediğiniz bir hesaptan e-posta göndermek isterseniz nasıl olacak? Outlook belli durumlarda bunu yapmanıza izin veriyor.
  • Yeni bir e-posta oluşturun ve “Kimden” butonuna yeniden tıklayın. Oradan, “Diğer e-posta adresi” seçeneğini tercih edin.
  • Açılan panelde, e-posta göndermek istediğiniz adresi yazın ve “Tamam”ı tıklayın.

Sonraki adımda, mailinizi normal bir şekilde gönderin. E-posta gönderilecek mi yoksa bir teslimat hatası mı olacak? Mail gönderilirse, alıcı sizin adresiniz olmasa bile kullandığınız e-posta adresinden geldiğini görecek mi?

Bu soruların yanıtları, e-posta sağlayıcınızın hangi platform olduğuna bağlı.

E-posta sağlayıcıları, farklı bir “gönderici” adresinden gönderilen iletileri nasıl işliyor?

Microsoft Outlook’un yanı sıra, Apple Mail ya da Thunderbird gibi e-posta platformları, gönderdiğiniz e-posta adresini kontrol etmez. Mail istemcileri, e-postayı sağlayıcının SMTP sunucusuna (Simple Mail Transfer Protocol) gönderir ve SMTP sunucusunun e-postanızla ne yapacağına karar vermesine izin verilir.

E-postanıza ne olacağı tamamen, e-posta sağlayıcınızın SMTP sunucusunun nasıl yapılandırıldığına bağlıdır.

Google, Microsoft, Apple ve Yahoo gibi büyük e-posta sağlayıcıları, kötüye kullanımı önlemek için SPF (Gönderici politikası çerçevesi), DMARC (etki alanı tabanlı ileti kimlik doğrulaması, raporlama ve uyumluluk) adlı sistemler kullanır. Bu sistemler, insanların kendilerine ait olmayan adreslerden e-posta göndermesini engelliyor. Ancak her mail sağlayıcısı, bu durumu farklı şekilde yönetiyor.

Google, kullandığınız yeni e-posta adresini yok sayar ve alıcı, Gmail adresinizi görür. Aşağıdaki ekran görüntüsünde, Outlook e-postayı Gmail’in SMTP sunucusuna gönderiyor, sistem gönderdiğimiz adresin bize ait olmadığını anlıyor ve alıcı orijinal Gmail adresi ile ileti alıyor.

Microsoft bünyesinde yer alan e-posta hesapları, işleri biraz farklı ele alıyor. Erişim izniniz olmayan bir adresten e-posta göndermeye çalışırsanız, bir Microsoft e-posta sunucusu (Exchange sunucusu) e-postayı göndermiyor. Bu durumlarda, teslimat başarısız bildirimi gönderiliyor.

Ancak, şirketiniz e-posta için Microsoft Exchange sunucusu kullanıyorsa, normalde erişiminiz olmayan bir hesaptan, hesap Outlook’unuza eklenmemiş olsa bile gönderime izin verecek şekilde yapılandırılmıştır.

Örneğin, ornek@digitalreport.com.tr adresinden bir e-posta gönderme izniniz varsa, Outlook e-postayı Exchange sunucusuna gönderir ve adresten e-posta gönderme izniniz olup olmadığını kontrol eder. Ardından Outlook’a, bu hesaptan e-posta göndermenize izin verilir.

Diğer e-posta sağlayıcıları, genellikle “yanlış” adrese sahip e-postaları Google ya da Microsoft’a benzer şekilde ele alır. Bunu öğrenmenin en kolay yolu, Outlook’ta denemek ve ne olduğunu görmek. Ancak bazı durumlarda, bu özelliğe karşı koruma olabilir ve ana sağlayıcının politikasını kontrol etmelisiniz.

  • Outlook çeviri özelliği nasıl kullanılır?
  • Outlook’ta gönderilen maili geri çekme [Nasıl Yapılır]
  • Outlook masaüstü bildirimi kapatma [Nasıl Yapılır]
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  LinkedIn, Messenger ve WhatsApp'e özendi

Bilgisayar korsanları, sahte “gönderici adreslerini” nasıl kullanıyor?

Outlook’ta kimden adresini değiştirme, kimi zaman kötü niyetli kullanıma da sahne oluyor. Büyük e-posta sağlayıcıları, sahte bir adresten gönderilen e-postalar da dahil olmak üzere, spam ve kimlik avı e-postalarını bulmaya çalışmak için her türlü kontrol ve protokole sahip. Dolandırıcılar ve kimlik avcıları bu nedenle büyük mail sağlayıcıları kullanmıyorlar. Kendi SMTP sunucularını kurup bu şekilde e-posta gönderiyorlar.

Hackerlar, SMTP sunucularını tüm e-postalara izin verecek şekilde ayarlayıp, Google ve Microsoft gibi büyük sağlayıcıları dolandırıcılık ve kimlik avı e-postalarının, gelen kutunuza girmesini tespit etmesi ve durdurması için bir güvenlik yarışına zorluyor.

E-posta sağlayıcınız ister Google, ister Microsoft Outlook, Apple, Yahoo ya da farklı bir şirket olsun, aldığınız her e-postanın başlıkları taranır. Bu taramada en önemli konulardan biri de, gönderen adreslerinin eşleşmesidir. Eşleşmiyorsa, bu kırmızı alarm demektir. Bu kontrol, büyük e-posta sağlayıcıların e-postanın şüpheli olup olmadığını tespit etmek için yaptığı tek kontrol değil…

Sonuç olarak, Outlook’ta kimden adresi değiştirme, belli durumlarda yapılabilen bir işlem. Ancak kötüye kullanım söz konusu olursa, buna karşı tüm mail sağlayıcıları ciddi önlemlere sahip.

Etiketler: adrese-postafromkimdenMailOutlook
PaylaşTweet'lePaylaşGönderPaylaş

İLGİLİ YAZILAR

Huawei, Gmail alternatifi servisini test ediyor: Petal Mail

Huawei, Gmail alternatifi e-posta servisini test ediyor: Petal Mail

Gmail'de e-postadaki tüm ekleri indirme [Nasıl Yapılır]

Gmail’de e-postadaki tüm ekleri indirme [Nasıl Yapılır]

Metin tahmini, akıllı telefonların ardından Microsoft Word'e geliyor

Metin tahmini, akıllı telefonların ardından Microsoft Word’e geliyor

Birinin Gmail hesabıma girip girmediğini nasıl öğrenebilirim

Birinin Gmail hesabıma girip girmediğini nasıl öğrenebilirim?

SON HABERLER

Xiaomi Mi 10S çıkış tarihi belli oldu; bu hafta tanıtılacak
Teknoloji

Xiaomi Mi 10S çıkış tarihi belli oldu

Google Keep'e alternatif en iyi not alma uygulamaları
Teknoloji

Google Keep’e alternatif en iyi not alma uygulamaları

Kola yapıştırılan bu çıkartma, ter analizi yaparak sıvı kaybını gösteriyor
Teknoloji

Kola yapıştırılan bu çıkartma, ter analizi yaparak sıvı kaybını gösteriyor

Google Duo yeni ses codec'i ile yavaş bağlantılarda arama kalitesi iyileşiyor
Teknoloji

Google Duo yeni ses codec’i ile yavaş bağlantılarda arama kalitesi iyileşiyor

Horizon: Forbidden West
Teknoloji

Horizon: Forbidden West’in çıkış tarihi 2022’ye ertelenmiş olabilir

Zaxe'ye göre Türkiye'nin Ay yolculuğu hedefinde en büyük destek 3D yazıcılardan çıkacak
Pro

Zaxe’ye göre Türkiye’nin Ay yolculuğu hedefinde en büyük destek 3D yazıcılardan çıkacak

SON FORUM GÖNDERİLERİ

Stalk nedir, stalking nedir, ne a …yazan Fair2 ay önce
Kolayca Instagram foto indir: Ins …yazan Fair2 ay önce
Android için en iyi yaşlandırma u …yazan Fair2 ay önce
Instagram güncelleme hakkında her …yazan Fair2 ay önce
iPhone 12'de 5G'yi kapatmayazan Fair2 ay önce
digital report

© 2019 Digital Report bir Linkmedya markasıdır.

  • Gizlilik
  • İletişim
  • Künye

Bizi takip edin

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
  • TEKNOLOJİ
  • DR
  • GİRİŞİM
  • E-TİCARET
  • FINTECH
  • MARKA
  • GÜVENLİK
  • REHBER
  • DERGİ
  • FORUM