Temu’nun Türkiye ofisine polis baskını düzenlendi
Marka

Rekabet Kurumu’ndan Temu’nun İstanbul ofisine baskın

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu’nun Türkiye ofisi, Rekabet Kurumu yetkilileri tarafından denetime alındı. Çarşamba sabahı erken saatlerde gerçekleştirilen operasyonda şirkete ait dijital materyallere el konulurken, Temu yönetimi sürece dair ilk açıklamasını yaptı.

Dijital veriler inceleme altına alındı

Reuters’e konuşan bir Temu sözcüsü baskını doğruladı ve Türk makamlarıyla tam iş birliği içinde olduklarını vurguladı. Operasyon sırasında ofisteki dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere çeşitli elektronik cihazlara yetkililerce el konuldu. Soruşturmanın kapsamı ve baskının hangi spesifik rekabet ihlali şüphesine dayandığı konusunda Rekabet Kurumu’ndan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Küresel denetim dalgası Türkiye’ye sıçradı

Temu’nun çatı şirketi PDD Holdings, son dönemde dünya genelinde düzenleyicilerin yakın markajında bulunuyor. Şirketin Dublin’deki Avrupa genel merkezi de Çin devletinden alınan haksız sübvansiyon iddiaları nedeniyle 10 Aralık 2025’te Avrupa Birliği yetkilileri tarafından basılmıştı.

Gümrük düzenlemeleri ve güvenlik endişeleri

Türkiye Ticaret Bakanlığı, yakın zamanda yaptığı düzenleme ile yurt dışı hızlı kargo alışverişlerindeki muafiyetleri kaldırmış ve denetimleri sıkılaştırmıştı. Bakanlık yetkilileri, yurt dışından gelen paketlerde yapılan incelemelerde ürünlerin yüzde 81’inin standartlara uygun olmadığını tespit etmişti.

Bakanlığın basitleştirilmiş gümrük uygulamasını kaldırma gerekçeleri şunlardı:

  • Sipariş edilen ürünlerin Avrupa Birliği güvenlik gerekliliklerini karşılamaması.
  • Bazı ürünlerde yüksek oranda toksik ve kanserojen maddelere rastlanması.
  • ABD ve AB’nin benzer vergi ve gümrük muafiyetlerini kaldırma yoluna gitmesi.

Denetimin ardından Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Halihazırda basına da yansıyan ve yürütülmekte olan incelemenin sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi ve tarafların haklarının korunması amacıyla, mevcut aşamada söz konusu incelemeye ilişkin ayrıntılı bilgi paylaşılması mümkün değildir. Sürecin ilerleyen aşamalarında incelemeye ilişkin gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.”