22 Mayıs 2023 tarihinde Pentagon’da meydana gelen bir patlamanın sahte görüntüsü, kısa bir süreliğine viral hale geldi. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak üretilen bu görüntü, birkaç sosyal medya hesabı tarafından paylaşıldı. Bu durum, yatırımcıların panikleyip hisse senetlerini satması sonucunda piyasalarda on dakikalık bir düşüşe yol açtı.
Pentagon, hemen bir açıklama yaparak herhangi bir patlamanın meydana gelmediğini belirtti. Pentagon’un yaptığı açıklama ABD borsasının çakılmasına engel olamadı. Sahte görüntü, geniş bir korku ve belirsizlik ortamı oluşturdu ve aynı zamanda üretken yapay zekanın potansiyel tehlikelerini gözler önüne serdi.
Sahte Pentagon patlama görüntüleri piyasaları yerinden oynattı
Sosyal medyada yayılan patlama görüntüsünün, Washington DC’deki Pentagon’da meydana gelen hasarı gösterdiği ve yapay zeka yazılımı kullanılarak oluşturulduğu iddia edildi.
Ancak bu iddialar fotoğrafın birçok sosyal medya hesabı tarafından paylaşılmasını engelleyemedi ve kısa bir süreliğine borsada düşüş yaşandı.
Pazartesi günü erken saatlerde Twitter kullanıcıları, bir yapının yakınında büyük bir duman bulutunu gösterdiği iddia edilen bir fotoğraf ve Pentagon yakınlarında bir patlamanın gerçekleştiği söylentileriyle telaşlandı.
Ancak Arlington Polis Departmanı, hem fotoğrafın hem de fotoğrafa eşlik eden ifadelerin yanlış olduğunu açıkladı.
Üretken yapay zekanın tehlikeleri
Üretken yapay zeka, görüntü, metin, müzik gibi çeşitli içerikleri oluşturma yeteneğine sahip olan bir yapay zeka türüdür. Henüz geliştirme aşamasında olsa da, bazı etkileyici ve gerçekçi içeriklerin oluşturulmasında kullanılıyor.
Confident that this picture claiming to show an "explosion near the pentagon" is AI generated.
Check out the frontage of the building, and the way the fence melds into the crowd barriers. There's also no other images, videos or people posting as first hand witnesses. pic.twitter.com/t1YKQabuNL
— Nick Waters (@N_Waters89) May 22, 2023
Üretken yapay zekanın tehlikeleri sadece yanlış bilginin yayılmasıyla sınırlı değil. Sahte içerik, insanların duygularını ve davranışlarını manipüle etmek için de kullanılabilir. Örneğin, sahte bir haber makalesi şiddeti kışkırtmak veya korku yaymak amacıyla kullanılabilir.
Sahte Pentagon patlaması bir uyarı niteliğindedir. Bu durum, üretken yapay zekanın hem iyilik hem de kötülük için kullanılabilen güçlü bir araç olduğunu gösteriyor. Üretken yapay zekanın tehlikelerinin farkında olmak ve kendimizi bu tehlikelerden korumak için adımlar atmamız büyük öneme sahip.
Yapay zeka çalışma hayatını nasıl değiştirecek?
İşte üretken yapay zeka karşısında kendinizi korumanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:
- İnternette gördüğünüz içeriğe eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşın. Her şeye inanmak yerine sorgulayıcı olun.
- İçeriğin kaynağını kontrol edin. Güvenilir ve saygın bir kaynak tarafından paylaşılıp paylaşılmadığından emin olun.
- Sahte içerik işaretlerini arayın. Dilbilgisi veya yazım hataları gibi belirtiler var mı? Resimler veya videolar kalitesiz veya düşük çözünürlüklü mü?
- Eğer sahte içerikle karşılaşırsanız, gördüğünüz platforma bildirimde bulunun.
Üretken yapay zekanın tehlikelerinden korunmak için dikkatli olmalıyız. Risklerin farkında olmak ve kendimizi korumak için adımlar atmak, üretken yapay zekanın zararlı amaçlarla kullanılmasını önlememize yardımcı olabilir.