Haberi ilk okuduğumda aklımıza Sinestezi geldi. Bu durumu kısaca sinirsel bir olağan dışılık olarak ifade edebiliriz. Bir dış faktörün tetiklemesi beklenmeyen bir insan duyusunu tetiklemesiyle oluşur. Seslerin renklerle veya renkli görsellerle birlikte algılanması, harflerin, rakamların farklı renklerle zihinde belirmesi gibi. Nadir rastlanan bu nerolojik mucize/rahatsızlık, 3D yazıcılar maharetiyle ayağına geliyor. Böylece Feynman, Van Gogh veya Pharrell Williams gibi niceleri ile bir bağlantı kurmak da yandan yandan mümkün olabilir. Halüsinatif madde ve bitkilerin de bazen benzer etkiler gösterdiği biliniyor. Sinestezi’nin yandan yemişi!
Yüzyılın başında Winamp ya da Windows Media Player’a eklemlediğimiz “Hocum çok iyiymiş ya” visualization’ları (görselleştirme), bu işi hakkıyla ve bedavaya yapmışlardı, bu vesileyle onların da hakkını teslim edelim.
Reify firmasının 3 boyutlu yazıcıları kullanarak ürettiği bu “heykellerde” görsellikle beraber dokunma da işin içine giriyor. 3D yazıcıların, şarkıları birer heykel formunda basmasını sağlayan yazılımın sonuçlarını en azından hoş olarak değerlendiriyoruz. Başka bir uygulama sayesinde ses heykelini taratarak ete kemiğe bürünmüş eserleri dinlemek de mümkün.
https://vimeo.com/122162493
3D yazıcıların endüstriyel, sanatsal ve tıp alanındaki kullanımlarına iyi ve etkili örnekler bulmak mümkün olsa da tüm alışılmış konvansiyonel üretim ve ticari yapıları sarsacak potansiyeli hayata geçirecek kadar gelişmesini iple çekiyoruz. Sonra gelsin devasa patent ve yeni nesil korsanlık davaları, gelsin 3D mahalle fotokopicileri.