Spotify, aşırı yüksek, adeta bir kristal netliğinde ses kalitesi vaat eden ‘Music Pro’ adlı yeni bir abonelik planı başlatmaya hazırlanıyor. Bu haber, Spotify’ın çoğu akış hizmetinde kullanılan standart sıkıştırılmış sese kıyasla bir şarkının tüm ayrıntılarını koruyan bir format olan kayıpsız ses (FLAC, ALAC veya WMA) sunduğuna dair yıllardır süren söylentilerin ardından geldi. Belirttiğimiz formatlar bir sesin tamamen net bir şekilde duyulmasını sağlıyor. Peki kayıpsız ses tam olarak nedir ve bunu neden önemsemelisiniz? Açıklayalım.
Music Pro: Kayıpsız ses nedir ve Spotify neden onun peşinde?
Müzikler ya da ses ile ilgili bir çalışma dijital olarak depolandığında yerden tasarruf etmek için sıkıştırılması gerekiyor. Bu sıkıştırma işlemi bazen orijinal kayıttan küçük bilgi parçalarının silinmesine neden olabilir. Öte yandan kayıpsız ses, tüm bilgileri sıkıştırılmış bir dosyadan daha büyük bir dosya boyutunda tutar ancak sanatçının tam olarak neyi amaçladığını duymanızı sağlar. Bunu, telefon uygulamasında düzenlediğiniz bir fotoğraf ile profesyonel bir kamerayla çekilen yüksek çözünürlüklü fotoğraf arasındaki fark gibi düşünün.
Aslında teknolojinin birçok alanın da bu sıkıştırma ve depolama sorununu görüyoruz. Video kayıtlarından, seslere hatta çok küçük yer tutan yazılara bile kayıt alınırken bir sıkıştırma işleminden geçiyor. Yıllar öncesine baktığımızda kilobaytlar ne kadar gözümüze büyük gözükse de aslında terabaytlar bile tam ve pürüzsüz kalite için yeterli değil.
Kayıpsız ses önemli mi?
Telefonlarında veya dizüstü bilgisayarlarında müzik dinlemekten keyif alan sıradan dinleyiciler için fark ihmal edilebilir düzeyde olabilir. Ancak yüksek kaliteli kulaklık veya hoparlöre sahip müzik tutkunları için kayıpsız ses, daha zengin, daha incelikli bir dinleme deneyimi sunabilir. Müzikte, gitarın ince tıngırdaması veya korodaki arka vokaller gibi daha önce hiç fark etmediğiniz ayrıntıları duyabilirsiniz. Örnek olarak bu sitedeki çoğu sanatçı eserlerini yüksek kalitede ya da kayıpsız ses olarak müziklerini veya şarkılarını sergiliyor. (Kaliteli bir ses sisteminiz ya da kulaklığınız varsa satın almadan da şarkıların belli bir kısımlarını dinleyebilirsiniz.)
Music Pro, Spotify’ın bir sonraki güçlü oyunu
Uzun süredir söylentileri dolaşan Spotify’ın kayıpsız ses özelliğini sunacağı iddiaları, Apple Music’in 2021’de kayıpsız desteğini eklemesinden önceye dayanıyor. Ancak şimdiye kadar “Spotify HiFi” olarak bilinen bu özellik hayata geçirilemedi. Fakat ortaya çıkan yeni iddialara göre Spotify, ‘Music Pro’ ile ses kalitesine öncelik verenler için yeni bir hizmet katmanı sunmaya hazırlanıyor. Ancak bu kervana katılmadan önce dikkate almanız gereken birkaç şey var. Öncelikle ‘Music Pro’nun standart Spotify Premium aboneliğinden daha yüksek bir fiyat etiketiyle gelmesi bekleniyor. İyileştirilmiş ses kalitesinin ekstra maliyeti haklı çıkarıp çıkarmayacağı, dinleme alışkanlıklarınıza ve yüksek kaliteli sese ne kadar değer verdiğinize bağlı.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer faktör ise ekipmanınız. Kayıpsız sesin tüm avantajlarından yararlanmak için, müzikteki ekstra ayrıntıları işleyebilecek iyi bir kulaklığa veya hoparlöre ihtiyacınız olacak. Düşük kaliteli kulaklıklarla kayıpsız ses dinlerseniz farkı pek de anlayamazsınız. İşin biraz daha detayına inecek olursak:
Spotify uygulamasının gizli kodları, daha pahalı olacak “Music Pro” planından neler beklenmesi gerektiğini detaylandırıyor. En dikkat çekici yenilik kayıpsız ses desteği olacak. Spotify, FLAC ses dosyalarını “24-bit/44.1kHz’e kadar” sunacak. Karşılaştırma yapacak olursak, Apple Music kayıpsız dosyaları 16-bit/44.1 kHz’ten (CD Kalitesi olarak bilinen) 24-bit/192 kHz’e kadar sunuyor.
Spotify’ın kayıpsız ses sunan tek yayın hizmeti olmadığını belirtmekte fayda var. Rakipleri olan Apple Müzik ve Amazon Müzik HD zaten benzer planları var. Bu nedenle karar vermeden önce özellikleri ve fiyatları karşılaştırmak isteyebilirsiniz. Tabii önce Spotify’ın Music Pro için ne fiyat biçeceğini bekleyeceğiz.
YouTube’un reklam engelleyicilere savaşı mobil cihazlara uzandı
Spotify’ın kayıpsız sese doğru hareketi, yüksek kaliteli akışa olan ilginin arttığını gösteriyor. Teknoloji ilerledikçe ve ses ekipmanları daha uygun fiyatlı hale geldikçe, Hi-Fi ses daha yaygın hale gelebilir. Spotify’ın ‘Music Pro’ hizmetinin müzik tutkunlarının tercihi olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak kesin olan bir şey var: Ayrıntı tutkusuna sahip müzik severler, en sevdikleri şarkıların tüm ihtişamıyla keyfini çıkarmak için daha fazla seçeneğe sahip olacak.
Öne çıkan kaynak görseli: Heidi Fin / Unsplash