Nanojeneratör adlı film inceliğindeki bir katmanla enerji üreten araştırmacılar, böylece sadece hareket ederek pil şarj edebilmenin de önünü açtılar.
ABD’deki Michigan State Üniversitesi’nde hazırlanan nanojeneratör, hem dokunmatik LCD ekrana hem de esnek bir klavyeye enerji verebildi.
Bir başka denemede, 20 LED lambalık bir bloğu aydınlatan teknoloji, bir pil olmadan, sadece bu katman üzerinde oluşturulan basınçla enerji üretti.
Süreç, bir silikon katman ile başlıyor, daha sonra birkaç kat ince malzeme ekleniyor. Bunlar arasında gümüş, polimit ve polipropilen ferroelektret bulunuyor. Her katmana iyon eklenerek sonlandırılan cihaz, katlanabildiği için ufak nesnelerin içerisine de kolayca yerleştirilebiliyor.
Nanojeneratör her katlandığında ortaya çıkan voltaj da ivmesel olarak büyüyor. Örneğin büyük bir film alınarak, bunu katlayarak bir ayakkabının topuğuna sığacak hâle getirdiğinizde, daha ufak olduğu için daha fazla enerjiye sahip oluyor. Böylece her adımda yüksek miktarda enerji ortaya çıkartabiliyor. Daha sonra, bu enerji bir başka cihaza aktarılarak kullanılabiliyor.