Bu içeriğimizde, tıklama oranı (TO) nedir açıklayacağız ve nasıl iyileştirilir, bazı ipuçlarıyla açıklayacağız. Bir siteyi yönetenler TO’yu iyi bilirler çünkü onunla neredeyse her gün karşılaşıyorlar.
Tıklama oranı (TO) nedir?
TO, Tıklama Oranı’nın kısaltmasıdır. web üzerinde yürütülen tüm reklam kampanyaları için temel bir performans göstergesidir. TO’nun, alınan tıklama sayısı ile yayının ilgili gösterimleri veya görüntülemeleri arasında var olan ilişkiyi ölçtüğünü söyleyebiliriz.
TO, görüntülenme sayısına bağlı olarak belirli bir reklamın kaç kez tıklandığını belirtme işlevine sahiptir.
Yüksek TO değerleri, önerdiğimiz mesajların amacımıza uygun olduğunu gösterir. Web sitemizdeki trafiği artırmayı başarırsak, bunları önceden tanımlanmış eylemlere dönüştürme şansı daha yüksektir. Örneğin, Google bu değerlendirme aracını tüm web yöneticilerine arama motoru sayfalarında bulunan farklı snippet’lerin performansı hakkında fikir vermek için kullanır. Bu, organik aramalarla uğraşırken Search Console’da da olur.
Tıklama oranı neden önemlidir?
Google Ads veya Facebook Ads gibi platformlarda TO ile ilgilenme nedenleriniz ne olursa olsun, TO bir mikro dönüşümdür ve yönteminizin ilk adımda çalıştığının bir göstergesidir. TO, belirli reklam platformlarının reklamınızın kalitesini belirlemek için kullandığı bir ölçümdür. Her zaman makro dönüşüm için optimize etmeniz önerilir, ancak mikro dönüştürmeler size kullanıcı davranışındaki değişikliklerin daha eksiksiz bir resmini verebilir.
Tıklama oranı veya TO, birçok nedenden dolayı SEO için önemli bir metriktir. Birincisi, bir sıralama faktörü olması muhtemeldir. İkincisi, SEO ile ilgili önemli olan şey, sırasının ne kadar yüksek olduğu değil, web sitenize gerçekte ne kadar alakalı trafik getirmesidir. Tıklama oranı, kelimenin tam anlamıyla, bu faktörü tanımlayan metriktir. Bu nedenle bu oranı hesaba katmak önemlidir.
Şirketler yalnızca bir reklamı görüp tıkladığında, şirketlerin dönüşüm gerçekleştirme şansı vardır. Dolayısıyla, TO ne kadar yüksekse, en azından teoride, dönüşüm şansı o kadar yüksek olur. Pratikte, bir reklam çok sayıda gösterime sahip olabilir, ancak dönüşüm oranı düşük olabilir. İyi bir TO oranı, iyi bir dönüşüm oranı ve dolayısıyla iyi bir yatırım getirisi elde etme şansını artırır.
TO hesaplama
TO, alınan tıklama sayısının görüntüleme sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Sonuç elde edildiğinde 100 ile çarpılır. Reklamımızın 150 tıklama aldığını ve görüntülenme sayısının 1000’e eşit olduğunu varsayalım. Bu durumda 150’yi 1.000’e böleriz ve sonucu 100 ile çarparız. (150/1000) x 100 =% 15. Bu, incelediğimiz reklamın, onu görüntüleyenlerin yüzde 15’inden tıklama aldığını gösteren TO değerimiz olacaktır.
Bununla birlikte, tıklama oranını ve dolayısıyla TO’yu etkileyebilecek bir dizi unsur vardır. Bu unsurlar arasında şunlar sayılabilir:
- Önerilen tekliflerin çekiciliği (ne kadar yüksekse, o kadar çok kullanıcı tıklamaya zorlanır)
- Reklamların içeriği (ne kadar alakalı olursa, o kadar çok kullanıcı onlarla ilgilenecektir)
- Reklamların sitenin sayfalarına yerleştirilmesi (reklamların “önceliği” ne kadar fazlaysa, mesajın dikkat çekmesi o kadar kolay olacaktır)
Google Search Console ile TO ölçme
Google evreni, çok sayıda dikey arama motorundan ve ücretsiz ve ücretli ticari hizmetlerden oluşur. Sonuç olarak, bir reklamdaki tıklama oranı genellikle her zaman aynı şekilde hesaplanır, ancak işlevi farklıdır ve TO değeri az çok farklı faydalar sağlar. Beklediğimiz dönüşüm türüne bağlı olarak TO’yu analiz etmek uygundur.
Google Search Console, sitenizdeki Google’dan trafik alan tüm sayfaların TO’sunu kontrol etmenize olanak sağlar. Arama Trafiğine ve ardından Arama Analizine gitmeniz yeterlidir. TO’yu görmek için sayfanın üstündeki kırmızı daireli kutuyu işaretlemeniz gerekir. Orada sitenizin sayfalarını ve ilgili CTR değerlerini içeren tabloyu bulacaksınız. Değer düşükse, TO’yu iyileştirmek için daha çekici bir başlık deneyebilirsiniz.
Facebook reklamlarında TO’ya nerede bakılır?
Facebook’ta TO, bir kişinin reklamınızı ne sıklıkta tıkladığını ve reklamınızın platformda kaç kez görüntülendiğini ölçer. Facebook reklamlarınızın TO’suna bakmak için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir:
- Facebook Reklam Yöneticisine giriş yapın.
- “Reklamlar” sekmesini açın.
- Görüntülemek istediğiniz dönemi seçin.
- “Sütunlar” açılır menüsünü açın ve “Performans ve tıklamalar” ı seçin.
- “TO (Tümü)” sütununu bulana kadar sağa gidin.
Facebook ve diğer reklam platformlarında, TO, bir reklamın kullanışlılığının ve alaka düzeyinin geçerli bir göstergesidir. Bu metrik, Facebook reklamverenleri tarafından reklamların web sitelerine ve diğer hedeflere nasıl trafik çektiğini anlamak için kullanılır. Reklamınızın TO’sunun başarılı olup olmadığını belirleyen tek ölçüm olmadığını, ancak kampanyalarınızı optimize etmede bir kıyaslama olarak çok yararlı olduğunu unutmayın.
İyi bir tıklama oranı ne olmalı?
Bir reklam kampanyası başlatırken her zaman ortak bir soru vardır: İyi bir TO’ya sahip olduğumuzu ve bu nedenle reklam kampanyalarımızın performansından memnun kalabileceğimizi ne zaman söyleyebiliriz? Maalesef bu sorunun kesin bir cevabı yok. Bunun nedeni, değerlendirmelerin, örneğin kampanyanın türü, devreye giren rakipler, atıfta bulunduğumuz hedef kullanıcılar gibi çok çeşitli faktörlere ve birçok değişkene bağlı olmasıdır.
Bu soruya bir cevap bulmak için yapılabilecek en iyi şey, pazar ölçütleriyle karşılaştırmaktır. Klasik örneklerden birini ele alacak olursak Facebook reklamları, her zaman yüzde 1’in altında ortalama bir TO’ya sahiptir. Bu aralığın içindeysek, iyi bir iş çıkardığımıza inanabiliriz, reklamlar iyi performans gösteriyor! Öte yandan, Google’ı kullanırsak, ortalama TO’da kalmak için yüzde 2 civarında bir performansa sahip olmalıyız.
TO’yu optimize etme ve artırma fikirleri
Birçok uzman, bir reklam kampanyasının tek başına TO ile değerlendirilemeyeceğini düşünüyor. Bu doğru, ancak kısmen. TO, yüzde 1,5’ten az veya buna eşitse, bir sorun vardır. Bir kampanya öğrenme sürecini bitirdiğinde ve hedef kitle doğru bir şekilde ayarlandığında, normalde yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olmalıdır. Bu fikirleri hayata geçirmek, TO’yu optimize etmenize ve artırmanıza ve reklam kampanyanızın başarılı olmasını sağlayacaktır.
- Anahtar kelimeler konusunda spesifik olun: Anahtar kelimeler, Google Ads’de dikkate alınması gereken en önemli konulardan biridir, her zaman en iyilerini kullanmaya çalışırız. İyi yazılmış, yüksek kaliteli bir reklam, doğru anahtar kelimelerle eşleşmezse çok fazla trafik kaybeder. Bu kelimelerin doğru kullanımı, işletmemizin reklamlarımızla doğru kullanıcılara ulaşmasını, daha yüksek tıklama şansı elde etmesini ve dolayısıyla reklam yatırımının getirisini maksimize etmesini sağlar.
- Hedef kitlenizi tanıyın: Tüm şirketler, özellikle ücretli kampanyalardan bahsettiğimizde trafiklerini artırmayı hedefliyor. Aslında, başarılı bir reklama para yatırmanın işe yaramayan kampanyalara yatırım yapmakla hiçbir ilgisi yoktur. Buna rağmen, Google Ads kampanyasından alınan trafiğin her zaman doğru olduğundan emin olmalıyız. Bu, hedef kitlemizi bilmenin temel olduğu ve bunu reklam kampanyasını geliştirmeye başlamadan önce yapmamız gerektiği anlamına gelir.
- Anahtar kelimeleri reklamın URL’sine dahil edin: Reklamların URL’sine anahtar kelime eklemek, onları görenlere güven oluşturmanın mükemmel bir yoludur. Şu anda anahtar kelime web adresinde bulunuyor, ziyaretçilere söz konusu reklama tıkladıklarında gerçekten aradıklarını bulacaklarını kesin olarak veriyoruz. Bu tekniği kullananlar, kullanmayanlara göre daha yüksek bir TO artışı görebilirler.
- Etkili harekete geçirici mesajlar ekleyin: Yeterince kolay görünse de, reklam metnimizdeki güçlü harekete geçirici mesajlar TO’yu önemli ölçüde artırabilir. Kullanıcılar reklamları gördükleri anda sonraki adımları bilmek isteyeceklerdir. Onlara tam olarak ne yapacaklarını söylediğimizde, onları uzun zamandır beklenen dönüşüme doğru yönlendiriyoruz. Bu durumda, ziyaretçileri reklamı tıklamaya yöneltecek olan meraktır.