Popüler sosyal medya uygulaması TikTok, Çin yönetiminin yürürlüğe koyduğu yeni güvenlik yasasının ardından Hong Kong’dan çekilme kararı aldığını duyurdu.
Kısa sürede dünyanın en popüler sosyal medya uygulamaları arasına giren TikTok, son günlerde olumsuz haberlerle gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde Hindistan’da yasaklanan, Türkiye’de inceleme altına alınan uygulama, Amerika’nın da gündemine girmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı bir açıklama ile TikTok başta olmak üzere Çin menşeili sosyal medya uygulamalarını yasaklayabileceklerini açıklamıştı.
ByteDance şirketi bünyesinde yer alan TikTok, yaptığı açıklamalarla, herhangi bir kullanıcı verisinin üçüncü taraflara gönderilmediğini ve kullanıcı gizlilik ve güvenliğinin tam bir şekilde sağlandığını vurgulamış ve yapılan suçlamalara cevap vermişti. Çin merkezli olmasından ötürü çeşitli sıkıntılar yaşayan uygulama, Çin tarafından yürürlüğe konulan son güvenlik yasası ile birlikte başka problemler yaşama riski ile karşı karşıya kaldı.
- KVKK, TikTok hakkında inceleme başlattı
- Hindistan’dan TikTok ve Çin menşeli bazı uygulama ve web sitelerine yasak
- TikTok algoritması nasıl çalışıyor?
TikTok Hong Kong’dan çekilme kararı aldı
Hong Kong yönetiminin, Çin anakarasına genişletilmiş yetkiler veren yeni güvenlik yasasını kabul etmesinin ardından TikTok Hong Kong’dan çekilme kararı aldı. Şirket sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ‘Son olaylar ışığında, TikTok uygulamasının Hong Kong’taki operasyonlarını durdurma kararı aldık’ ifadelerine yer verildi.
Söz konusu yasa, Hong Kong’ta faaliyet gösteren diğer teknoloji şirketlerini de ilgilendiriyor. Pek çok şirket, yeni yasanın, onları, Çin’in acımasız sansür standartlarına uymaya zorlayabileceğini düşünüyor. Ve kullanıcı verilerini anakaraya göndermek zorunda kalabilecekleri endişesini taşıyor.
Google, Facebook ve Twitter başta olmak üzere pek çok sosyal medya platformu, daha şimdiden kullanıcı verilerine ilişkin Hong Kong Hükümeti’nden gelen taleplere yanıt vermeyi durdurduğunu açıkladı.
TikTok tarafından alınan bu karar oldukça önemli bir gelişme olarak görülüyor. Uzun bir süredir Çin Hükümeti ile veri paylaştığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalan TikTok Hong Kong’dan çekilme kararı ile bu tür suçlamalardan bir nebze olsun kurtulmak istiyor. Şayet TikTok, Çin Hükümeti tarafından yürürlüğe konulan güvenlik yasasına rağmen Hong Kong’da kalmaya devam etseydi, kendisi ile ilgili iddiaların güçlenmesine sebebiyet verebilirdi.
ABD, TikTok’u yasaklayabilir
TikTok’u yasaklayan ülkelere Hindistan’ın ardından ABD de katılabilir. Uygulamayı ciddi bir şekilde mercek altına alan ABD, önümüzdeki günlerde uygulamaya erişimi kısıtlayabilir. Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı bir açıklama ile bu konuda kararlı bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. TikTok başta olmak üzere Çin menşeili sosyal medya uygulamalarını yasaklayabileceklerini belirten Pompeo, “İnsanlar bu uygulamaları ancak özel bilgilerinin Çin Komünist Partisi’sinin elinde olmasını istiyorlarsa yüklemeliler” ifadelerini kullanmıştı.