Dijital dönüşüm ve Sanayi 4.0 gibi kavramları konuşurken, işletmelere odaklanmayı unutuyoruz. Kendini geleceğe taşıyabilecek akıllı işletmeleri SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan ile konuştuk.
SAP, akıllı işletme derken tam olarak neden bahsediyor? Bize akıllı işletme vizyonunuzun mihenk taşlarını açıklayabilir misiniz?
Her ölçekten ve 25 farklı sektörden müşterilerimizin dijital dönüşümlerini desteklemek için son 10 yıldır çözüm ve ürün portfolyomuzda önemli değişiklikler yaptık. Tüm ürün portföyümüzü “Akıllı İşletmeler” için oluşturduğumuz bir yapının altında bir araya getirmiştik. En son SAPPHIRE NOW etkinliğinde bu yapıyı geliştirerek “The Experience Company powered by the Intelligent Enterprise” (Akıllı İşletmeden gücünü alan Deneyim Şirketi) stratejisini duyurduk.
Akıllı işletme derken neyi kast ediyoruz? Biliyorsunuz, artık bir akıl telaşıdır gidiyor. Günümüzde kullandığımız araçlardan telefonlarımıza hatta yaşadığımız binalara kadar her şey akıllı. Akıllı işletme de bütünü ve detayları birlikte görebilme kabiliyetine sahip, gerektiğinde toplam bilgiyi ve veriyi görebilen, bu kaynaktan bilgi ve veriyi ihtiyacı olduğu şekilde kullanabilen, akıl yürütebilen ve tüm bunları anlık yapabilen işletme anlamına geliyor.
SAP’nin kast ettiği şekilde, süreç otomasyonu ve inovasyondan beslenen, veri odaklı bir akıllı işletmeye dönüşmek için kurumların belli bir ölçeğe ulaşmış olmaları gerekiyor mu? Zira akıllı bir işletme olmak için birçok alanda yatırım yapılması gerekli görülüyor.
Günümüz dünyasının kuralı basit: “Akıllanmazsan küçülürsün”. Dijital ekonomi çağında büyüme potansiyeline sahip olmak için işinizi yeniden hayal etmeniz ve kurgulamanız gerekiyor. Bu, küçük ölçekte bir işletme için de geçerli, büyük ölçekte bir kurum için de…
Bugün SAP’nin dünya genelindeki müşterilerinin yüzde 80’den fazlasını küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) oluşturuyor. Günümüzde KOBİ’ler rekabet edebilirliğin ötesine geçmek, yarattığı katma değeri farklılaştırmak, sürekli inovasyon yapmak, kısacası geleceği bugünden şekillendirmek için birer “Akıllı İşletmeye” dönüşüyor. Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital dönüşüme kayıtsız kalması artık neredeyse imkânsız.
İş dünyasında artık başarı, yarını görebilmenize ve geleceği yönelik yaptığınız hazırlığa bağlı. McKinsey’in yayınladığı bir rapora göre; farklı teknolojileri iş süreçlerine entegre eden şirketler verimliliğini yüzde 15 – 20 arasında bir oranda artırıyor. Dijital karmaşanın olduğu bu dönemde, iş dünyasında dijital ekonominin kazananlarının en ayırt edici özelliği ise hızlı olmaları.
Akıllı işletmelerin geleneksel yöntemlerle çalışan rakiplerine karşı elde ettikleri en büyük avantajlar nedir? Size göre bir şirket neden akıllı işletme olmalı?
Son 20 yılda bulut, büyük veri ve mobil teknolojilerin daha fazla kullanılması ile müşterilerimiz çok büyük miktarda veri üretiyorlar. Günümüzde veri yeni “petrol”, yani en değerli sermayeye dönüşüyor. Çoğu şirket bu yeni varlığı nasıl değerlendireceğini bilmiyor. Ancak bir yandan da daha büyük veri rezervleri oluşuyor.
Kurumlar, tüm bu karmaşayı sadeleştirmek, verilerden anlamlı ve kullanılabilir içgörü kazanmak ve kaynakları dinamik bir şekilde dağıtmak için akıllı işletmeye dönüşüyor. Akıllı İşletmeler daha azla daha çoğu yapabiliyor ve iş süreçlerinin farklı teknolojilerle otomasyonu sayesinde çalışanlarını da güçlendiriyor. Sürekli, rutin bir şekilde yapılan büyük çaplı işleri otomasyona bağlıyor. Bu da zaman tasarrufu, asıl işe odaklanabilme imkanı ve dolayısıyla da daha iyi çalışan deneyimi yaratmaya imkân sağlıyor.
Akıllı işletmelerde zaman tasarrufu, asıl işe odaklanabilme imkanı ve daha iyi çalışan deneyimi var.
Peki, SAP bir organizasyonu nasıl akıllı bir şirkete dönüştürüyor?
Akıllı İşletmeler vizyonumuz 3 bileşenden oluşuyor. Akıllı Çözüm Grubu ile müşterilerimizin çalışanları, paydaşları ve kendi müşterileriyle iletişimini daha etkin kılmayı hedefliyoruz. SAP’nin yeni nesil ERP çözümü SAP S/4HANA ve yeni nesil müşteri deneyimi çözümü C/4HANA dijital platform ve akıllı teknolojilerin gücünden faydalanıyor ve günlük işlerini otomatik olarak yapmayı sağlıyor. Bu bileşenler “akıllı işletmeler” kavramının tam merkezinde yer alıyor. İkinci bileşen Dijital Platform işletmelerin büyük verilerini yönetmelerine ve akıllı hale getirmelerine mümkün kılan altyapıyı sağlıyor.
SAP Dijital Platformu’nun alt bileşenleri Data Management (Veri Yönetimi) ve Akıllı Teknolojilerden oluşuyor. Son bileşen ise Deneyim Yönetimi. 2019’da en çok konuşacağımız konuların başında Deneyim Yönetimi (Experience Management, X data) geliyor. 2018 sonunda deneyim yönetimi yazılım kategorisinin global öncülerinden Qualtrics’i satın aldık. Qualtrics’in deneyim verilerini (X data) SAP yazılımlarındaki operasyonel verilerle (O data) birleştirerek ekonomiyi güçlendirecek yeni deneyimleri hızlandıracağız. Kurumlar operasyonel veri (O data) ile deneyim verisini (X data) birleştirdikleri anda müşterilerini daha iyi anlayacak ve kendileri baştan tasarlayarak müşteriye daha iyi hitap edecekler.
Akıllı işletme vizyonunuzda öğrenen makinelerin rolü nedir?
Akıllı İşletmeler vizyonumuzun belkemiğini oluşturan öğrenen makineler, yapay zeka gibi akıllı teknolojiler ile işletmelerin katma değerli üretim ve hizmet sürecini hızlandırıyoruz. Kurumsal BT ortamlarını akıllı teknolojilerle entegre bir şekilde yöneterek, müşterilerinin hızla değişen ihtiyaç ve beklentilerine hızlı çözümler üretebiliyorlar. Biz bu uygulamalara ‘Geleceğin Uygulamaları’ diyoruz. Rekabette bir adım öne çıkmak isteyen şirketler, artık rakiplerine göre daha hızlı inovasyon yapmalarına yardımcı olan “geleceğin uygulamalarını” (next practices) benimsiyorlar. Bu uygulamaları, işletmelerin yeni nesil teknolojileri kullanarak elde edebilecekleri bir dizi yetenek ve çıktı olarak tanımlayabiliriz.
Akıllı işletme yaklaşımı “az eforla çok iş başarmak” vaadinde bulunuyor. Peki bu avantaja erişebilmek için çözümlerinizi kullanmaya başlayan şirketler nasıl bir adaptasyon süreci yaşıyor?
Akıllı İşletmeler iş süreçlerinin farklı teknolojilerle otomasyonu sayesinde daha azla daha çoğu yapabiliyor. Ancak öncesinde, kuruluşların bir takım soruların ayrı ayrı farkına varması ve bunların cevaplarını verebiliyor olması gerekiyor. Örneğin; bütüne bakmak isteyen bir kuruluş şu soruyu sorabilir ve yanıtını arar: “Yaptığımız iş gücü ve AR-GE yatırımları son 3 senede pazarda büyümemizi nasıl etkiledi?” Bunun üstüne detaylardaki potansiyelleri ve katma değeri görmek isteyenler de: “Üretim bantlarında kullandığımız enerji miktarı ve üretim kalitesi oranları ne kadar?” “Otomasyonu artırdıktan sonra hangi parçaların üretiminde verimlilik arttı?” “Sunduğumuz ürünlerin dayanıklılığını nasıl artırabiliriz ve serviste sunduğumuz bakım onarım maliyetlerini nasıl düşürebiliriz? Ve aslında bu kabiliyetlere sahip olarak bu soruları sorabilen ve yanıtlarına erişebilen işletmeleri de biz Akıllı İşletmeler olarak ifade ediyoruz.
Sizce gerçekten akıllı işletmeler çalışanlar için bir tercih sebebi mi? Bunun sebebini neye bağlıyorsunuz?
Yakın zamanda dünyanın önde gelen analiz şirketlerinden Forrester Consulting ile gerçekleştirdiğimiz araştırmaya göre şirketlerin %93’ü dijital dönüşüm hedeflerine ulaşmak için inovasyon teknolojilerinin kilit rol oynadığını düşünüyor. Araştırma, şirketlerin %92’sinin tüm akıllı teknolojiler ve iş süreçlerinden elde edilen ve kullanılan verileri birleştirebilecek platformlara büyük ilgi gösterdiğini ortaya çıkardı. Akıllı işletmelerde çalışanlar, sürekli, rutin bir şekilde yapılan büyük çaplı işler otomasyona bağlandığından, kendi işine odaklanabiliyor. Hem kişisel hem de mesleki anlamda gelişiminin önü açılıyor. Dijitalleşen işletmeler ve iş dünyasının geleceğinde insan gücü değil, insan zekası ve fikirleri önem kazanıyor.
SAP Leonardo, akıllı işletme vizyonunun neresinde?
SAP Leonardo, Akıllı Teknolojilerle dijital dönüşümün en büyük yardımcısı olmak ve dijital dönüşüm yolculuğunun her aşamasında işletmelere güvenilir bir rehberlik sunmak üzere geliştirildi. SAP’nin derin süreç ve endüstri uzmanlığı ile Yapay Zeka, Öğrenen Makineler (Machine Learning), Nesnelerin İnterneti (IoT), Büyük Veri, İleri Analitikler ve Blokzincir (Blockchain) gibi en yeni teknolojileri bir araya getirerek şirketlerin iş yapış biçimlerini tümüyle değiştiriyor. Dijital dönüşümü hızlandıran SAP Leonardo, kullanıcılarına bugünün dijital dünyasında başarılı olmak için ihtiyaç duydukları araçları, teknolojileri ve uzmanlığı sağlıyor.