Bugün size WebP dosyası açma ve JPEG formatına dönüştürme işlemleri nasıl yapılır sorusunun yanıtını vereceğiz. WebP, Google tarafından oluşturulan ve çok küçük bir dosya boyutu sunan yeni nesil bir resim formatıdır. Bugün WebP ile ilgili tek büyük sorun, onu destekleyen çok az uygulamanın olması.
WebP dosya formatı nedir?
WebP, 2010 yılında Google tarafından tanıtılan bir resim sıkıştırma formatıdır. İnternet devinin amacı, resim formatlarında mevcut standartları değiştirmektir. WebP, şeffaflık kanalını korurken, bu formattaki görüntüleri JPEG gibi diğer popüler formatlardan %50’ye kadar daha düşük boyutlu hale getirme özelliğine sahiptir.
Ne yazık ki Google için WebP formatının benimsenmesi, lansmanından 9 yıl sonra beklendiği gibi olmadı. JPEG ve PNG bugün en popüler görüntü biçimleri olmaya devam ediyor.
WebP açma ve indirme nasıl yapılır?
WebP nasıl açılır diye merak ediyorsanız, görüntüleri WebP formatında indirmek oldukça basittir, ancak bunu yapmak için Google’ın Chrome tarayıcısını kullanmanız gerekiyor. İnternetteki tüm resimler bu formatta mevcut değil.
Google Play, WebP formatında görsel bulabileceğimiz en iyi yerlerden biridir. Bu şaşırtıcı değil, çünkü hem Android uygulama mağazası hem de WebP görüntü formatının kendisi Google’a ait.
Bir resmi Chrome’dan WebP olarak kaydetmek için, resme sağ tıklayıp “Farklı kaydet” seçeneğini seçmemiz yeterlidir. Görüntü WebP olarak kaydedilecek, bu yüzden başka bir şey yapmamıza gerek yok.
WebP dosyasını JPEG formatına çevirme nasıl yapılır?
WebP görüntülerini JPEG formatına dönüştürmek, Windows 10 kullanıcıları için çok basit bir işlemdir. Neyse ki, Microsoft’un Paint uygulaması bu modern görüntü formatı ile tamamen çalışabilir, bu nedenle bilgisayarımıza herhangi bir ek araç yüklememize gerek kalmayacak.
Bir WebP görüntüsünü JPEG’e dönüştürmek için tek yapmamız gereken, söz konusu görüntüyü Paint ile açmak ve ardından görüntüyü JPEG dosyası olarak kaydetmek için Paint’in sunduğu seçenekleri kullanmak. Bu, görüntüyü geleneksel JPEG formatında kaydeder.