Yeni gizlilik sözleşmesinden ötürü birçok kişi WhatsApp alternatifi en güvenli mesajlaşma uygulamaları araştırıyor. Popüler mesajlaşma platformu WhatsApp’ın 8 Şubat’a kadar süre vererek tüm kullanıcılarına “kabul etmelerini” dayattığı yeni sözleşmenin maddeleri milyonlarca kullanıcıyı rahatsız etti. Bununla birlikte WhatsApp alternatifi en güvenli mesajlaşma uygulamaları konusu gündeme geldiğinde Signal ve Telegram gibi alternatifler öne çıktı. Peki WhatsApp’ın en iyi alternatif uygulamaları neler ve hangi özellikleri sunuyorlar?
Yüz milyonlarca aktif kullanıcıya sahip WhatsApp, uygulama içinde gönderdiği gizlilik sözleşmesi bildiriminde cüretkar bir talepte bulundu. İleriye dönük olarak kullanıcıların bilgilerini nasıl toplayacağı, işleyeceği ve kullanacağı konusunda Facebook çatısı altındaki şirketlerde bunları kullanabileceği ve üçüncü parti şirketlere devredebileceğini belirten uygulama, kullanıcılarını kızdırdı.
Whatsapp alternatifi olarak kullanabileceğiniz en iyi beş uygulamayı listeledik.
- Rekabet Kurulu, Facebook ve WhatsApp hakkında soruşturma başlattı
- WhatsApp, yeni gizlilik sözleşmesi ile ilgili açıklama yaptı
- WhatsApp, Telegram ve Signal karşılaştırma: Hangisi daha güvenli?
WhatsApp alternatifi en güvenli mesajlaşma uygulamaları
Telegram
WhatsApp alternatifleri içinde en çok öne çıkan uygulama olan Telegram, bulut tabanlı bir mesajlaşma uygulaması. Hem mesajlar hem de sesli aramalarda uçtan uca şifreleme sunan Telegram’da kullanıcılar 1,5 GB büyüklüğe kadar dosya gönderebiliyor. Kanallar ve gruplar gibi farklı özellikler sunan Telegram, WhatsApp’tan farklı özellikler de barındıran ve belli ilgili alanına sahip insanların daha rahat buluşabileceği bir uygulama. Telegram Android, iOS, Windows, macOS ve Linux işletim sistemleri ile uyumlu.
Signal
Diğer bir WhatsApp alternatifi olan Signal, Android ve iOS’ta mevcut olan bir mesajlaşma uygulaması. WhatsApp’tan farklı olarak Signal Private Messenger, iPad’de de mevcut ve kullanıcılar Windows, Linux ve Mac’te de Signal kullanabilir.
Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Twitter hesabından “Signal kullanın” önerisinin ardından birçok kişi bu uygulamayı indirdi ve App Store’un en çok indirilen uygulamaları arasında Signal da yer aldı. Uygulamanın ön plana çıkan özelliği “gizlilik” konusundaki hassasiyeti.
Viber
Popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan Viber, kullanıcılarına sınırsız arama, mesajlaşma ve kaliteli bir görüntülü sohbet deneyimi sunan diğer bir alternatif. Eski bir uygulama olan Viber, geçmişte daha çok sesli arama odaklıydı.
Threema
İsviçre merkezli bir mesajlaşma uygulaması olan Threema, tüm mesajlarda uçtan uca şifreleme sağlıyor. Şifreleme için güvenli bir uygulama olan Threema, açık kaynaklı NaCl şifreleme kitaplığını kullanıyor. Güvenlik ve gizlilik, Threema’nın odak noktaları arasında. 2012’den bu yana hizmet veren uygulama, bu zamana kadar bu anlamda bir eleştiri almadı.
Element
WhatsApp alternatifi en güvenli mesajlaşma uygulamaları içinde yer alan Element metin, ses ve video mesajları için uçtan uca şifreleme sağlıyor. Bununla birlikte uygulama Android, iOS, Windows, Linux ve diğer tarayıcılarda çalışıyor.
Gelişmiş online iletişim araçları sunan Element, uzaktan çalışanlar için güvenli kurumsal iletişim amacı ile tamamen şifreli bir iletişim sunuyor. Matrix açık kaynak arka planında, merkezi olmayan sohbet, şifrelenmiş veriler ile dosya paylaşımı, IP üzerinden ses ve ekran paylaşımı, VoIP hizmetleri ve diğer uygulamalar ile entegrasyon, Element’in diğer özelliklerinden.
Şimdilik WhatsApp, gizlilik sözleşmesi hamlesinde geri adım atmış gibi görünse de, WhatsApp alternatifi en güvenli mesajlaşma uygulamalarını değerlendirmekte yine de fayda var.