Bugün size WhatsApp dolandırıcılığı nasıl önlenir anlatacağız. WhatsApp kullanıcıları, sohbet uygulamasının resmi destek ekibi olduğunu iddia eden sahtekarlar hakkında uyarılıyor.
WhatsApp dolandırıcılığı nasıl önlenir?
WhatsApp’ta şüpheli bir hesaptan mesaj aldığınızda dikkatli olmanız çok önemli. Bazı kullanıcılar, WhatsApp Destek’ten geldiği iddia edilen sahte bir hesaptan mesaj aldıktan sonra, kişisel verilerini çalmaya çalışan bir WhatsApp dolandırıcılığını tespit etti. Şirket de sorunların farkında, şöyle bir blog yazısı paylaştılar:
“Sistemimiz üzerinden gelen istenmeyen e-postaları azaltmak için özenle çalışıyoruz. Kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurmaları için güvenli bir alan oluşturmak bir önceliktir ve WhatsApp’ta gönderilebilecek istenmeyen mesajları azaltmayı amaçlıyoruz. Ancak normal SMS veya telefon görüşmelerinde olduğu gibi, telefon numaranızı bilen diğer WhatsApp kullanıcılarının sizinle iletişim kurması mümkündür ve bu tür mesajları tespit etmenize ve yanıtlamanıza yardımcı olmak istiyoruz.”
Bu hesapların birçoğunun profil resimlerinde, kişileri tanımlamalarına olanak tanıyan doğrulanmış bir rozet bulunuyor. Birinin doğrulanmış bir hesapla WhatsApp kullanıp kullanmadığını nasıl anlarsınız?
“Doğrulanmış bir kişiyle sohbet ederken, konuşma ekranında kişi adının ve sohbet bilgilerinin yanında doğrulanmış bir rozet bulunur. Doğrulanmış rozetini örneğin profil fotoğrafında farklı bir yerde görüyorsanız, kişi doğrulanmış gibi yaparak sizi kandırmaya çalışıyor demektir.”
Geçerli bir doğrulanmış hesap, adının sağında yeşil bir arka plan üzerinde beyaz bir onay işareti olan yeşil bir doğrulama sembolüne sahip olur.
WhatsApp dolandırıcılığı, kredi kartı numaraları ve uygulamanın güvenliğini sağlayan altı haneli PIN kodu gibi kişisel bilgileri almaya çalışan sahte müşteri destek temsilcilerini içerebilir.
Gerçek bir WhatsApp destek temsilcisi asla kredi kartı bilgisi veya PIN kodu istemez.
WhatsApp dolandırıcılığı nasıl anlaşılır?
WhatsApp yayınladığı açıklamada şunları söyledi:
“Bir mesaj şüpheli görünüyorsa veya gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, dokunmayın, paylaşmayın veya iletmeyin. Bu tür bir mesaj aldığınızda, mesajı bildirmenizi, göndereni engellemenizi ve mesajı silmenizi öneririz.”
WhatsApp dolandırıcılığının açık işaretlerinden bazıları: yazım hataları ve yanlış dil bilgisi; kişisel bilgi talepleri veya kullanıcılara bağlantılara tıklamalarını söylemek; ücretsiz erişim vaatleri; ve kullanıcıların WhatsApp’ı kullanmak için ödeme yapması gerektiğini söylemesi olarak öne çıkıyor.
“En iyi uygulama olarak, bir şeyin doğru olup olmadığından emin değilseniz veya aldığınız mesajı kimin yazdığını bilmiyorsanız, iletmenizi önermiyoruz.”
Bu arada WhatsApp web bağlantı sorununu nasıl çözeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, sizin için anlattık. Android’de WhatsApp sohbet temasını nasıl değiştireceğinizi öğrenmek için de gidebilirsiniz.