Windows disk okuma hatası, PC kullanıcılarının karşı karşıya kaldıkları yaygın problemlerden bir tanesidir. Windows sistemi, sabit diski okumaya çalışırken bir problem veya hata ile karşılaştığında ‘bir disk okuma hatası oluştu’ şeklinde bir uyarı verir. Bu uyarı genellikle ‘yeniden başlatmak için Ctrl + Alt + Del tuşlarına basın’ şeklinde bir talimat ile birlikte gelir.
Peki yaygın bir hata olan Windows disk okuma hatasının nedenleri nedir, bu hata nasıl çözülür? İşte Windows kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı bu sorunun çözümü için atılabilecek adımlar.
Disk okuma hatası nedenleri nelerdir?
Disk okuma hatasının sebebi bir bilgisayardan diğerine farklılık gösterse de bazı genel sebepler vardır. Bu sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Yetersiz RAM
- Eksik ve hatalı bağlantılar
- Sabit diske yapılan yanlış bir önyükleme işlemi
Disk okuma hatasının en yaygın nedenleri bunlardır. İşte problemi çözümü için atmanız gereken adımlar.
Windows disk okuma hatası çözümü
‘Bir disk okuma hatası oluştu’ uyarısı ile karşı karşıya kaldıysanız, aşağıdaki adımları takip ederek Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemli bilgisayarınızda problemi çözüme kavuşturabilirsiniz.
- Disk okuma hatasının en yaygın kaynaklarından bir tanesi RAM’dir. Yani bu hata bilgisayarınızın belleğinden kaynaklanıyor olabilir. RAM’deki problemi teşhis etmek arama çubuğuna mdsched yazın ve Enter tuşuna basın. Sistem otomatik olarak yeniden başlatıldıktan sonra, teşhis aracı otomatik olarak çalışmaya başlayacak ve bilgisayar belleğindeki problemi bulacaktır.
- Bilgisayarınızın RAM’ini değiştirin. Sisteminizde iki ayrı RAM modülü varsa yuvalarını değiştirmeyi deneyin. Soruna kir ve tozun yol açmadığından emin olmak için kısa bir temizlik yapın.
- Kabloları kontrol edin. Gevşek bağlantılar, kusurlu kablolar disk okuma hatasına yol açabilir. Bunun için kabloların kesik veya problemli olmadığından ve yerlerine doğru bir şekilde oturduğundan emin olun. Mümkünse kabloları yedekleri ile değiştirin. Değilse kabloları çıkarıp bir süre sonra yeniden takın.
- Sabit disk sürücüsünü değiştirin. Zira bazen sabit sürücüdeki bir hata da disk okuma problemlerine yol açabilir. Problemin sabit diskten kaynaklı olup olmadığını anlamak için mevcut diski farklı bir bilgisayar üzerinde deneyebilirsiniz.
- Windows disk okuma hatası çözümü ile ilgili başvurabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi de BIOS’u sıfırlamaktır. Evet, BIOS’u varsayılana sıfırlamak çözüm için oldukça etkili bir yol olabilir. Bunun için BIOS’a erişin ve varsayılan ayarları yüklemek için ilgili seçeneği bulun.
- BIOS’u son sürümüne yükseltin. Eski bir BIOS sürümü kullanıyorsanız, BIOS’u son sürüme yükselterek de çözüme ulaşmayı deneyebilirsiniz.
- Bilgisayarı başlatmak ve bir disk okuma hatası görmek mümkün olmadığında, önyükleme yapılandırma veri deposu (BCD) hasar görmüş olabilir. Aynı şekilde eksik veya yanlış yapılandırılmış olabilir. Sorun buysa, BCD’yi yeniden oluşturmak çözüm olacaktır.
- Farklı parçalar deneyin. Problemin neden kaynaklandığını çözmek adına bilgisayarınıza farklı bir sabit sürücü, RAM veya kablolar takabilirsiniz. Her seferinde sorunun devam edip etmediğini gözlemleyerek çözüme kavuşabilirsiniz.
Windows disk okuma hatası ve çözümü bu şekilde. Şayet problemi hala çözemediyseniz, bilgisayarınızdaki verileri yedekleyerek farklı bir bilgisayara aktarmanız gerekebilir.