Bir IP adresine farklı sistemlerde nasıl ping atılacağını bilmiyorsanız, bu içeriğimizde size yardımcı olacağız. Ping, iki bilgisayar arasındaki bağlantıyı kontrol etmemiz gereken temel ağ komutlarından biridir. Bazen ağımızdaki bir bilgisayara, bir web sayfasına, ağdaki bir kaynağa ve daha fazlasına erişemediğimizi görebiliriz. Sorunun nerede olduğunu bulmak için bir araç kullanıyoruz ve bu, neredeyse hepinizin bir zamanlar duymuş olduğu ünlü ping’den başkası değil.
Genel olarak, tüm işletim sistemleri genellikle ping yapmamızı sağlayan bir araçla birlikte gelir, ancak bunu yapmamıza izin veren daha eksiksiz programlar da vardır. Bu içerikte, Windows’ta ve Linux, macOS, Android ve Apple iOS gibi diğer işletim sistemlerinde bir IP’ye nasıl ping atılacağını açıklayacağız. Hem sistemin kendi aracı hem de programlar aracılığıyla bunu yapabilme şansınız var.
Ping’in ne olduğunu ve ne için kullanıldığını açıklayarak başlayalım. Ardından farklı işletim sistemlerinde nasıl ping yapılacağını açıklayacağız. Daha sonra, aynı anda birden fazla IP’ye ping atmamızı sağlayan programlardan bahsedeceğiz.
Ping nedir?
Ping, ağ teşhisi için bir yardımcı program olarak düşünülebilir, bu yardımcı program, yerel bilgisayar ile bir veya daha fazla hedef bilgisayar arasındaki iletişimin durumunu, tümü IP protokolünü kullanarak kontrol etmemize olanak tanır. Bir IP’ye ping atarken, hedef ana bilgisayara bir ICMP Yankı İsteği mesajı gönderir ve hedef ana bilgisayar bunu aldığında yanıt verir. Yanıt, bir ICMP Yankı Yanıtı mesajıyla yapılır.
Bu yanıta dayalı olarak minimum, ortalama ve maksimum yanıt süresi hesaplanır. Önceden belirlenmiş bir süre içinde yanıt alınmazsa, ICMP protokolünün kendisi tarafından döndürülen diğer hataların yanı sıra ana bilgisayarla bağlantı olmadığını, ağa erişilemediğini veya ana bilgisayara giden yolun bulunamadığını belirten bir mesaj görüntülenir.
Ping, ağımızdaki bir web sitesi veya cihazla bağlantı sorunumuz olup olmadığını bilmemize yardımcı olur. Örneğin ağ yazıcımızla yazdıramadığımızı düşünebiliriz. Yazıcıya ping atarsak ve yanıt verirse, bu bir sürücü sorunumuz olduğu veya yanlış yapılandırılmış bir şey olduğu anlamına gelebilir. Öte yandan, ping’e yanıt vermezse, ağla ilgili bir sorunumuz olduğu anlamına gelir, örneğin, ona bir atanmamış IP veya bir IP sorunumuz var. Yönlendiriciyi, ağ kablolarını veya cihazları etkileyen fiziksel bir şey de soruna neden oluyor olabilir.
Windows’ta bir IP adresine ping atma
Windows’ta ping kullanmak için bir komut istemi açmamız gerekiyor. MS-DOS kullananlar burada kullanılabilecek komutların çoğunu bileceklerdir. Komutlarımızı koymak için bir pencere açmak istersek şu adımları izlemeliyiz:
- Windows Başlat Menüsü.
- Çalıştır ve enter tuşuna basın.
- CMD yazdıktan sonra, komutları girmek için bir pencere açılacak.
- Sonra, ping yazıp “enter” tuşuna basarsak ping bilgisini alabileceğiz.
Burada ping komutunun sözdizimini ve izin verdiği seçenekleri karşımıza çıkar. Şimdi basit bir örnekle başlayalım. Yönlendiricimizin IP’sine ping atmak istediğimizi düşünelim. Ne olduğunu bilmiyorsak, daha önce ipconfig / all komutunu kullanmış olacağız, burada varsayılan ağ geçidi yönlendiricimizin IP’sidir.
Bu durumda ping 192.168.1.1.1 yazıp “enter” tuşuna basıyoruz ve sonuçları alıyoruz.
Bize gösterdiği bilgiler ise şu şekildedir:
- Bayt: bu, gönderilen veri paketinin boyutudur.
- Zaman: bu, hedef ana bilgisayardan bir yanıt göndermek ve almak için geçen süredir.
- TTL: bu yaşama zamanıdır, paketin ağı sonsuza kadar dolaşmaması için yapılır.
- Paketler: gönderilen, alınan ve kaybolan paketlerin sayısı hakkındaki bilgileri gösterir.
- Milisaniye cinsinden yaklaşık gidiş dönüş süresi: bu sayede yaptığı dört ping isteğinde ortalama olarak ne kadar sürdüğünü bilebiliriz.
Windows ping komutundaki ek parametreler
Önceki bölümde, sadece komutu yazıp “enter” tuşuna basarak sunduğu seçenekleri görebiliyorduk. Daha sonra ping artı hedef IP ayarının bize nasıl önemli bilgiler verdiğini gördük. Şimdi bir IP’ye ping atmak ve komutun nasıl davranmasını istediğimizi özelleştirmek için kullanabileceğimiz parametrelerle birkaç örnek koymanın zamanı geldi. Çalışma şekli Ping + parametre + IP koymak olacak.
Örneğin, -t seçeneği ile hedef ana bilgisayara sınırsız sayıda ping işlemi gerçekleştirebiliriz. Bu şekilde biz pencereyi kapatana kadar Ping yapıyor olabiliriz. Çok kullanılan başka bir parametre, bir ana bilgisayara yapmak istediğimiz ping isteklerinin sayısını belirlemeye yarayan -n olacaktır. Bu, 8 istekli bir örnek olur.
Ping GUI
Ping GUI, aynı arayüzden aynı anda birkaç IP adresine ve etki alanına ping atmamızı sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir programdır. Program, bizi birkaç komut istemi penceresi açma zorunluluğundan kurtarır.
Bunu kullanmak için yapmamız gereken, IP adreslerini veya etki alanlarını pencerenin en üstüne koymak. Bir kez ayarlandıktan sonra atmamız gereken bir sonraki adım, Ping sürekli seçeneğini kontrol etmektir. Başlamak için, sadece Ping düğmesine basmamız gerekecek ve bize tüm sonuçları sunacaktır.
Linux’ta bir IP adresine ping atma
Linux ping komutunun kullanımına da izin veriyor. Sahip olduğumuz en önemli parametreleri veya seçenekleri ise şöyle:
- -c: ping’in gerçekleştireceği paket sayısını ayarlar.
- -i: her paket arasındaki zaman aralığını belirler, varsayılan aralık bir saniyedir.
- -s: paketlerin boyutunu sınırlandırır.
Angry IP Scanner ile Windows, Linux ve macOS’ta IP adresine ping atın
Angry IP Scanner, çok hızlı bir IP adresi ve port tarayıcı olarak tanımlanabilir. Bu anlamda, herhangi bir aralıktaki IP adreslerini ve herhangi bir bağlantı noktasını tarayabilir. Platformlar arasıdır, pratiktir ve kurulum gerektirmez.
Etkin olup olmadığını doğrulamak için her IP adresine ping atarak, ardından isteğe bağlı olarak ana bilgisayar adını çözerek, MAC adresini belirleyerek, bağlantı noktalarını tarayarak ve daha fazlasını yaparak çalışır. Windows, Linux ve macOS için indirebilirsiniz.
Android veya iOS’ta bir IP adresine ping atma
Android’de bu görevi Fing adlı bir uygulamayla yapabilirsiniz. Kullanabileceğimiz diğer iki Android uygulaması He.net Network Tools ve NetX Network Tools’dur. Hepsinde işlem aynıdır, “ping” yardımcı programını seçeriz ve IP adresini veya etki alanını girmeye devam ederiz.
iOS’a gelince, Network Ping Lite ve ayrıca iNetTools – Ping, DNS, Port Scan kullanabiliriz.
Gördüğünüz gibi, farklı işletim sistemlerinde bir IP adresine farklı şekillerde ping atabilirsiniz.