Yeni Windows Server sürümü ile TPM 2.0 ve Secure Boot uygulamaları zorunlu hale geliyor. Microsoft tarafından yapılan açıklamada, yeni güncellemeyi almak isteyen kullanıcıların, TPM 2.0 ve Secure Boot’u yükleyip aktif hale getirmeleri gerektiği ifade edildi.
Microsoft’un getirdiği bu zorunluluklar, Windows Server’ın çalıştırılacağı Hyper-V’de veya Sunucu Sanallaştırma Doğrulama Programı (SVVP) aracılığıyla kurulan sanal makineler için geçerli olacak.
Zorunlu güvenli önyükleme (Secure Boot) ve TPM 2.0, Windows Server güvenliği için yapı taşı niteliği taşıyacak ve Windows ekosisteminde kullanılabilen sistemler için güçlendirilmiş, temel bir güvenlik sağlayacak.
1 Ocak 2021’den itibaren uygulanacak
Microsoft tarafından yapılan açıklamada, söz konusu gereksinimlerin 1 Ocak 2021 tarihinden sonra piyasaya sunulacak yeni sunucu platformlarında uygulanacağı ifade edildi.
Yeni Windows Server büyük sürümü ile Secure Boot ve TPM için gelecek olan bu zorunlu yaklaşım, aslında kullanıcılara yarar sağlayacak. Bu sayede, yeni değişikliklere geçiş de daha cazip bir hale gelecek. 2016’dan beri PC’ler için standart bir hale gelen TPM 2.0 daha sağlam bir zemine oturmuş olacak.
Microsoft tarafından getirilen bu yeni yükümlülükler, bazı kullanıcıların, yeni Windows Server sürümüne geçmesini zorlaştıracak. Bu konuyu da göz ardı etmeyen Microsoft, söz konusu açıklamada, mevcut sunucu platformları için, benzer gereksinimlerin karşılanabilmesi için ek yeterlilik sertifikası içereceğini açıkladı.
Güvenli Önyükleme (Secure Boot) nedir?
Secure Boot, yeni nesil bilgisayar ürünlerine Windows dışındaki herhangi bir işletim kurulmasını önlemek için geliştirilmiş bir güvenlik teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde, yüklenmek istenen işletim sisteminde bir sertifika dosyası aranır.
İşletim sisteminin boot edilebilmesi için bu türden bir sertifika dosyasını içermesi şarttır. Şayet cihaz, işletim sistemindeki bu sertifika dosyasını bulamazsa, hata verir.
Microsoft tarafından geliştirilen bu teknoloji, cihaz güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir. Bu özellik, pek çok farklı işletim sistemi kullanıcısı tarafından eleştirilmektedir.
TPM nedir?
TPM, Total Productivity Maintenance kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçeye Toplam Verimli Bakım olarak çevirilen bu teknoloji, bilgisayar gibi sistemlerin, kayıplarının azaltılması ve verimliliğin yükseltilmesi adına kullanılmaktadır.
Bilgisayarların güvenliği ve verimli çalışması adına oldukça önemli bir yere sahip olan Güvenli Önyükleme (Secure Boot) ve TPM teknolojileri, yeni Windows Server sürümü ile birlikte zorunlu hale gelmiş olacak.