Video konferans devi Zoom, verilerini izinsiz üçüncü taraflarla paylaşma ve “Zoombing” olarak bilinen bir pratik nedeniyle gizliliği ihlal etmekle suçlandığı bir davada 85 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
Dava, Mart 2020’de, ABD Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi’nde açıldı ve henüz karara bağlandı. Anlaşmanın kesinleşmesi için San Jose (Silikon Vadisi’nin bulunduğu ve Zoom’un merkezinin bulunduğu Santa Clara Vadisi’nin başkenti), Kaliforniya’daki bölge yargıcının onayı gerekiyor.
Şirket, Zoom Meetings aboneliklerinden yaklaşık 1,3 milyar dolar kazanmasına rağmen, davacıların avukatları 85 milyon dolarlık anlaşmayı makul buldu. Yasal ücretler yaklaşık 21 milyon doları bulacak.
Zoom’un davadaki yükümlülükleri
Bir tarafta, müşterilerin aboneliklerinin %15’ini veya dava, toplu dava statüsüne ulaşırsa 25 veya 15 dolarını geri alabilecekleri 85 milyon dolar ödeme anlaşması var.
Bununla birlikte Zoom, izinsiz girişlerin toplantıları bozmasını önlemek için ek adımlar atacağını söyledi. Örneğin, toplantı sahipleri veya diğer katılımcılar toplantılarda üçüncü taraf uygulamaları kullandığında kullanıcıları uyarması ve çalışanlara gizlilik ve veri işleme konusunda özel eğitim sağlaması gerekecek.
Zoom’un gizlilik sorunları
Zoom, özellikle 2020 baharında Covid-19 pandemisini engellemek için yaşadığımız toplu karantinada çok popüler hale geldiğinden platformda mahremiyet eksikliği ile ilgili birçok suçlamayla karşı karşıya kaldı.
İlk tartışmalardan biri Mart ayında iOS için Zoom uygulamasının konum ve diğer verileri Facebook ile izinsiz paylaştığı, bir güncelleme ve bir özürle ortaya çıktı. Zoom video görüşmelerinin uçtan uca şifreli olmadığı kamuoyuna açıklandığında başka bir tartışma çıktı. Toronto Üniversitesi, Zoom’un şifrelemesinin Çin’in dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılardan gelen görüntülü aramaları izlemesini kolaylaştırdığı sonucuna vardı.
Tüm bu skandallar, şirketi, yükseltmeler veya bu konulara daha fazla odaklanan sürümler gibi kullanıcıların güvenini yeniden kazanmak için güvenlik güncellemelerini ve yeni gizlilik özelliklerini duyurmaya devam etmeye zorladı.
Dava ayrıca Zoom’u diğer sosyal ağlarla veri paylaşmakla suçluyor
Mart 2020’de açılan davada şirketin, kullanıcıların verilerini Facebook, Google ve LinkedIn gibi üçüncü taraflarla paylaşmakla suçlandığını hatırlatmakta fayda var.
Bu nedenle, platformun artık toplantı sahipleri veya diğer katılımcılar toplantılarda üçüncü taraf uygulamaları kullandığında kullanıcıları uyarması gerekecek.