AB, Amazon hakkında büyük bir antitröst soruşturması başlatmaya hazırlanıyor. Amerikan devi, çevrimiçi alışverişteki hâkimiyetini kötüye kullanmakla suçlanıyor.
- Telegram, Apple App Store’a karşı AB’ye antitröst şikayetinde bulundu
- ABD – Google tekel davası: Şirket bölünebilir
- Federal mahkeme, Google’ı Chrome’u satmaya zorlayabilir
Facebook ve Google gibi şirketlerin ardından, Amazon da büyük bir antitröst davası ile karşı karşıya bulunuyor. Zira dev şirket, Avrupa Birliği (AB) komisyonu tarafından, rekabete zarar vermek ve veri tabanını kullanarak rakiplerine karşı haksız bir şekilde avantaj elde etmekle suçlanıyor.
Konuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu’nun rekabet ile ilgili en önemli yetkilisi konumunda bulunan Margrethe Vestager, Salı günü Amazon’u, şirketin Avrupa Birliği’ndeki en büyük pazarı olan Almanya ve Fransa’daki hakim gücünü yasadışı bir şekilde kötüye kullanmakla suçladı.
Amazon’a karşı ikinci soruşturma
Avrupa Birliği Komisyonu, 2019 yılının Temmuz ayında da, Amazon’a karşı resmi bir soruşturma başlatmış ve pazar yeri ve perakendeci olarak, Amazon’un ikili rolü hakkında kapsamlı bir süreç başlatmıştı.
AB komisyonuna göre, Amazon’un hem pazar yeri hem de rakip satıcı konumunda olması, çevrimiçi alış veriş sektöründe haksız bir rekabet ortamı yaratıyor. Hem satıcılara hem de alıcılara ait tüm bilgi ve verileri elinde tutan dev şirketin, kendi ürünlerini ön plana çıkarttığı ve tüketiciyi yanıltarak, onun lehine olabilecek seçenekleri gizlediği iddia ediliyor.
AB tarafından Amazon hakkında başlatılan antitröst soruşturmasının ne zaman ve ne şekilde sonuçlanacağı henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili kaynaklar, AB’nin Amazon’a büyük bir para cezası kesebileceğine işaret ediyor. Verilen bilgilere göre bu para cezası Amazon’un yıllık küresel cirosunun yüzde 10’una kadar çıkabilir. Yani Avrupa Birliği komisyonu, haksız rekabet oluşturduğu iddiasıyla Amazon’a 37 milyar dolar gibi bir para cezası verebilir.
AB tarafından Amazon hakkında başlatılan antitröst soruşturması, bir ilk olma özelliği taşımıyor. Zira Avrupa Birliği, Google gibi ABD’li başka teknoloji şirketlerine de daha önce milyarlarca dolarlık para cezası kesmişti. Görünen o ki, Amazon da bu cezalardan birini alma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.