Uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı pandemi dönemiyle birlikte, en iyi ekran paylaşımı ve uzaktan erişim araçları herkesin önemsediği bir konu haline geldi. Yaşadığınız teknik bir sorunu gidermek ya da bir iş arkadaşınızla paylaşmak için, masaüstü bilgisayarınıza uzaktan erişim sağlamanız gerekebilir.
Hem fonksiyonellik, hem de güvenlik açısından en iyi özellikleri sunan, Windows için en iyi uzaktan erişim araçlarını sıraladık.
Windows için en iyi ekran paylaşımı ve uzaktan erişim araçları
Zoom
2020 yılına damgasını vuran koronavirüs salgını, yüz milyonlarca kişinin ofisini terk ederek evden çalışmasına neden oldu. Eğitim için sınıfların, iş için ofislerin iletişimde kalmak ve koordine olmak için tercih ettiği video konferans uygulamaları arasında Zoom, sunduğu pratik kullanımla öne çıktı.
Zoom her ne kadar video konferans aracı olarak bilinse de, ekran paylaşımı ve uzaktan erişim konusunda Windows’ta çok tercih edilen programlardan. Windows masaüstü uygulamasını kullanıyorsanız, katılımcılar birbirlerinin ekranını kontrol edebilir. Bu özellik, Zoom’un çok bilinmeyen ancak en iyi yönlerinden.
Zoom’da başka birinin ekranına erişmek ve kontrol etmek için Görünüm seçenekleri>Uzaktan kontrol iste>Talep adımlarını takip edin ve diğer kişinin kabul etmesini bekleyin.
Uygulama, maksimum 100 katılımcıya kadar ücretsizdir. Bir Zoom toplantısına katılmak için, Zoom’da hesabınızın olmasına da gerek yok. Sadece, toplantı bağlantısına ve şifresine sahip olmanız yeterli.
Zoom hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız göz atın:
- Karşılaştırma: Zoom mu Skype mı?
- Zoom’da ekran paylaşımı nasıl yapılır?
- Zoom toplantısı nasıl yapılır?
TeamViewer
TeamViewer, uzaktan erişim ve kontrol konusunda, en popüler üçüncü taraf araçlar arasında. 10 yıldan uzun bir süredir kullanılan program, geniş bir sadık kullanıcı kitlesine sahip.
TeamViewer, sadece Windows için en iyi ekran paylaşımı ve uzaktan erişim araçları arasında yer almıyor, aynı zamanda kullanıcıların bağlı bilgisayarlar arasında dosya aktarmasına, web konferanslar düzenlemesine ve online sunum yapmasına da fırsat tanıyor.
TeamViewer’da, varsayılan olarak başka bir bilgisayara bağlanmak için bir PIN koduna ihtiyacınız var. Bununla birlikte aynı bilgisayar grubuna düzenli olarak bağlanırsanız, hesabınızda bir grup oluşturabilir ve tek tıklama ile erişime izin verebilirsiniz.
Program, rakiplerinden farklı olarak grup oturumlarına izin veriyor. Grup oturumunda, tek yönlü bir erişime izin vermek yerine kontrolü kullanıcılar arasında kolayca değiştirebilirsiniz.
TeamViewer, sadece Windows için değil, aynı zamanda Android ve iPhone’da da en iyi ekran paylaşım uygulamalarından biri.
Chrome Remote Desktop
Alternatif bir uzaktan erişim programı olan Chrome Remote Desktop, göze çarpan en büyük dezavantajı her iki bilgisayarda da Chrome tarayıcısı yüklü olması zorunluluğu olan bir platform. Firefox ya da Safari gibi farklı tarayıcılar kullanıyorsanız, Chrome Remote Desktop, aradığınız seçim olmayabilir.
Google Chrome kullanıyorsanız, kurulumu kolay olan ve sade, gelişmiş bir uzaktan erişim aracı aradığınız takdirde en iyi seçeneklerden biri Chrome Remote Desktop. Google’ın bu aracı, hızlı bir şekilde sorun giderme ya da dosya erişimi için bilgisayar ekranını paylaşması gereken kullanıcılar için geliştirdi. Buna karşın Chrome Remote Desktop, bu listedeki diğer alternatiflerin bazılarının gelişmiş özelliklerine sahip değil.
Uzantıyı Chrome Web Mağazası’ndan yükleyin, otomatik olarak oluşturulan erişim kodunu kullanarak iki bilgisayarı birbirine bağlayın, hepsi bu kadar. Bu işlemin ardından, saniyeler içinde uzaktan erişim mümkün olacak. Düzenli erişim ihtiyacı söz konusu olursa, iki bilgisayarı kalıcı olarak da bağlayabilirsiniz.
Eklentiye alternatif olarak, remotedesktop.google.com adresine gidebilir ve web uygulaması üzerinden de, uzaktan erişim kurabilirsiniz. Uzantı, desteklenen çeşitli klavye kısayollarının genişletilmiş listesi gibi, daha fazla özelliğe sahiptir.
Microsoft Uzak Masaüstü
Program, Windows’un yerleşik uzaktan erişim ve ekran paylaşım çözümüdür. Microsoft Uzak Masaüstü, Tescilli Uzak Masaüstü Protokolü (RDP) teknolojisini kullanır.
Microsoft, programı işletim sisteminde yerleşik olarak sunuyor ancak buna rağmen, Windows için en iyi ekran paylaşımı uygulamaları arasında göstermesi zor. Microsoft Uzak Masaüstü’nün en büyük sorunu, Windows Professional ve üzeri sürümlerde mevcut olması. Yani işletim sisteminin ev sürümünü çalıştıran herhangi bir kişiye bağlanamayacaksınız.
Benzeri şekilde yeni başlayanlar da uygulamanın kurulumunu zor bulabilir. Ev ağınızın dışındaki bilgisayarlara bağlanmak istiyorsanız, bağlanmak istediğiniz kişinin IP adresini bilmeniz ve yönlendiricisini, gelen uzak masaüstü bağlantılarını kabul edecek şekilde yapılandırmanız gerekir.
Sonuç olarak, Microsoft Uzak Masaüstü’nü evde kullanım için değil, ofis kullanımı için tasarlandığını anlamak önemlidir. Bir aile üyesinin bilgisayarında uzaktan erişim ile sorun gidermek istiyorsanız, farklı alternatiflere bakmalısınız.
AeroAdmin
En iyi ekran paylaşımı ve uzaktan erişim araçları içinde bulunan AeroAdmin’in geliştirme ekibi, TeamViewer’dan ilham almış demek mümkün. İki uygulamanın çalışma şekli ve arayüzleri ciddi şekilde benziyor.
TeamViewer’dan farklı olarak AeroAdmin’de herhangi bir kurulum gerekmez. Sadece, 2MB’lik exe dosyasını çalıştırmanız ve ekrandaki talimatları izlemeniz yeterli. Bu da, USB sürücünüzde uygulamanın bir kopyasını saklayabileceğiniz ve herhangi bir bilgisayara uzaktan erişim sağlayabileceğiniz anlamına geliyor. Bilgisayarınızın IP adresini kullanarak ya da otomatik oluşturulan şifreyi paylaşarak da bir bağlantı kurabilirsiniz.
Uygulamayı, herhangi bir kullanıcı oturum açmadan önce çalışacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Wine aracılığı ile macOS ve Linux üzerinde çalışan AeroAdmin, en iyi uzaktan erişim araçları arasında, iddialı bir alternatif.
Lite Manager
Lite Manager, ücretli uzaktan erişim araçlarının sunduğu özelliklerin çoğunu barındırmasına karşın, çok fazla takdir edilmeyen, önemli bir program. Dosya aktarımı ve metin tabanlı yazışma gibi temel konuların yer aldığı Lite Manager’da ekstra özellikler şu şekilde:
- RDP entegrasyonu
- Ekran kaydedicisi
- Ekran paylaşım yazılımının uzaktan kurulumu
- Ağ haritalama
- IP filtreleme
- Kayıt düzenleyici
- Basamaklı bağlantılar
- 30 bağlı bilgisayar
10 dolarlık ücretli bir sürümü de bulunan Lite Manager, uzaktan erişim konusunda sunduğu çok yönlü özelliklerle, kesinlikle incelemeye değer bir seçenek.
AnyDesk
Taşınabilir bir program ya da masaüstü uygulaması olarak yer alabilen AnyDesk uygulaması, dikkate değer uzaktan erişim araçları arasında. İstemci, ana bilgisayarın takma adına ihtiyaç duyacaktır.
Katılımsız erişim kurma seçeneğini tercih etmek istiyorsanız, bir kişinin cihazınızı fiziksel olarak kullanmadan, dosyalarınıza uzaktan erişmesini istiyorsanız bu harika bir seçenek.
AnyDesk ayrıca, bağlantı kalitesini bağlantı hızı, pano senkronizasyonu, oturum kaydı ve klavye kısayolları ile dengeleyen, ayarlanabilir bir kaydırıcı ile çalışmaktadır.
Remote Utilities
Remote Utilities, Windows için en iyi ekran paylaşımı ve uzaktan erişim araçları içinde bulunuyor. Temel lisansı, tek seferliğe mahsus 29 dolar olan Remote Utilities, birçok avantaj sunuyor.
Güvenlik duvarlarını ve NAT cihazlarını atlayabilir ve aynı anda birçok bilgisayara bağlantı destekleyen Remote Utilities, olumsuz yön olarak sadece Windows cihazları destekler.
Programın mobil uygulamaları da mevcuttur ancak bunlar sadece görüntüleyici görevi görebilir.
Mikogo
Mikogo, masaüstünüzü paylaşmanıza ve başka bir kullanıcının bilgisayarınıza uzaktan erişmesine izin verir.
Canlı sohbet penceresine sahip olan Mikogo, dosya aktarımını destekler. Uzaktan erişim uygulamasında ayrıca, belli uygulamaların içeriklerinin paylaşılmasını engelleyen bir özellik de var. Bu da, hassas bilgilerinizi bilgisayarınıza erişen kişilerle paylaşmamanızı sağlar.
ShowMyPC
ShowMyPC, ekran paylaşımına odaklanmış bir uygulama. Oldukça basit bir kullancı arayüzü ve Windows, Mac, Linux uyumluluğu ile bu program, aradığınız tek şey ekran paylaşmaksa iyi bir seçim diyebiliriz.
Ücretli ve ücretsiz bir sürüme sahip olan ShowMyPC’de, ücretsiz sürümü siteden indirebilirsiniz. Kullanmaya başlamak için bir hesap oluşturmanıza ihtiyaç yoktur ve uygulamayı bilgisayarınıza yüklemenize dahi gerek yoktur, uygulama taşınabilir.
MingleView
MingleView, premium paket yükseltmesi olmayan, Windows tabanlı ücretsiz ekran paylaşım yazılımlarından biri.
Rakipleri kadar iyi bir geliştirme bütçesi olmayan MingleView, sınırsız katılımcı ve sınırsız toplantı barındırmaya izin veren ilk ücretsiz masaüstü uzaktan erişim uygulamalarından biri olmayı başardı.
Masaüstü uygulamasını indirmek istemiyorsanız, web sitesi üzerinden başka bir kişinin ekranını görüntüleyebilirsiniz, ancak kontrol edemezsiniz.
ScreenLeap
ScreenLeap, ekran paylaşımı ve uzaktan erişim sağlayan, tamamen web tabanlı bir araç.
Uygulama çok kapsamlı özelliklerle dolu değil ancak sade ve kolay bir kullanım sunuyor. ScreenLeap’in en önemli özelliklerinden biri, tüm ekranınızı ya da tek bir pencereyi paylaşma seçeneği sunması.
SkyFex
En iyi ekran paylaşımı ve uzaktan erişim araçlarından bir diğeri de SkyFex. Online tabanlı bir uzaktan erişim aracı olan SkyFex, indirmeden kullanılabilen bir ekran paylaşımı aracı. Tamamen tarayıcı tabanlı olan SkyFex, tüm platformlarda erişilebilir bir uygulama. Google Chrome’un uzaktan erişim aracı gibi, tarayıcıya erişimi olan herkesin kullanabileceği uygulama, geniş kapsamlı kullanım alanından ötürü popüler.
Uygulama, tüm iletişim sürecini 256 bit SLL şifreleme ve özel koruma yöntemleri ile güvence altına alıyor. Bunun yanı sıra güvenlik duvarları, proxy’ler ve NAT üzerinden de çalışıyor.
Uygulamayı, ilk 30 dakika ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Diğer faydalı ekran paylaşım uygulamaları
Bazı sohbet uygulamaları, ekranınızı diğer kullanıcılarla paylaşmanıza izin verir. Örneğin, Skype’ta da ekranınızı paylaşabileceğinizi biliyor muydunuz?
Skype dışında Google Hangouts, Discord, Facetime gibi birçok uygulama da ekran paylaşımı özelliğini sunuyor. Eğer bu uygulamalardan birini kullanıyorsanız, ikinci bir ekran paylaşımı ve uzaktan kontrol programına ihtiyacınız olmayabilir.
Uzaktan erişim programları kullananlar için uyarı: Kötü niyetli kişilere dikkat
Bilgisayar korsanları, uzaktan erişim uygulamalarını genellikle “teknik destek” dolandırıcılıklarında kullanıyor. Birisi sizi arayarak, belli bir program yüklemenizi isteyebilir, uzaktan erişim verdiğinizde, karşıdaki kişiye tam bir yetki vermiş olursunuz. Bundan dolayı, kim olursa olsun sadece tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilere erişim vermelisiniz.