Birçok kullanışlı özellik sunan Microsoft Excel’de, verileri sıralama sürecinde zaman zaman zorluk yaşanabiliyor. Excel’de tarihe göre sıralama, birkaç basit formülle herkesin yapabileceği pratik bir işlem. Tarihe göre artan ya da azalan sıralama yapma yollarını adım adım anlattık.
Artan ya da azalan şekilde Excel’de tarihe göre sıralama
Excel’de tarihe göre sıralama yapmanın en kolay yolu, verileri kronolojik ya da ters kronolojik sıralama içine sokmaktır. Burada, tercihinize ya da ihtiyacınıza bağlı olarak, verileri en erken ya da en geç tarihi baz alacak şekilde sıralayabilirsiniz.
Bunu yapmak için, Excel dosyanızı açın ve verilerinizi seçin. CTRL+A tuşu ya da fare ile dörtgen oluşturarak bunu yapabilirsiniz.
Verilerinizi seçtikten sonra, şerit çubuğunda yer alan “Ana sayfa” sekmesi üzerinden “Sırala ve filtrele” butonuna basın. Excel’de tarih de dahil olmak üzere, çeşitli sıralamaları buradan yapabilirsiniz.
“Sırala ve filtrele” açılır menüsünde, verileri artan ya da azalan düzende sıralama seçenekleri önünüze gelecek. Excel, seçtiğiniz verilerde tarihi algılarsa, seçenekler “En eskiden en yeniye sırala” ya da “En yeniden eskiye sırala” şeklinde görünmelidir.
En erken tarih önce gelecek şekilde veri sıralamak istiyorsanız, “En eskiden yeniye sırala” seçeneğine tıklayın. Aksi durumda, verileri en son tarih önce gelecek şekilde sıralamak isterseniz “En yeniden en eskiye sırala” seçeneğine tıklayın.
Tercih ettiğiniz seçeneği belirledikten sonra Excel, tarih sütununu referans noktası olarak alır ve verileri bu sıraya göre otomatik sıralar.
Tarih sütunundaki ilk tarih, veri kümesindeki en erken ya da en son tarih olur.
Bunu denemenize rağmen, Excel’de tarihe göre sıralama yapma konusunda sorun yaşıyorsanız, sadece tarihi içeren sütunu seçin ve Giriş>Sırala ve filtrele>Eskiden yeniye ya da yeniden eskiye sıralama seçeneklerine gidin.
Excel, genel verilerin bozulmamasını sağlamak için, verilerin etrafındaki diğer verileri sıralamak isteyip istemediğinizi size bir uyarı ile ikinci kere sorar. Aksi durumda sadece tarih sütunu sıralanır.
“Seçimi genişlet” seçeneğinin vurgulandığından emin olduktan sonra, “Sırala” butonuna tıklayın.
Tarihler referans noktası olarak kullanılacak ve tüm veri kümeniz, artan ya da azalan sıralamada tarihlere göre baz alınacaktır.
- Microsoft Word, Excel ve Powerpoint, Office uygulaması ile birleşiyor
- Excel’e beklenen yenilik sonunda geliyor
- Microsoft Word Belgelerini Word kullanmadan açmak [Nasıl Yapılır]
Tarihleri ay ya da yıla göre sıralama
Verileri belli ay ve yıllara göre sıralamak da çoğu zaman yararlı olabilir. Örneğin, belli aylarda kaç kişinin doğum gününün olduğunu görmek isteyebilirsiniz.
Ay (MONTH) ya da yıl (YEAR) işlevi ile bunu yapmak mümkün. Bu özellikle, bir tarihteki ay ya da yıl numarası tanımlanmaktadır ve bu ayrı bir sütunda yapılmaktadır. Bu sütun, sonrasında artan ya da azalan bir düzende sıralanabilir.
Bunu yapmak için, ay ya da tarih adlı yeni bir sütun oluşturun. Sütun etiketinin altındaki ilk hücreye =AY(A2) ya da =TARİH(A2) kodunu yazın. A2 hücresi, veri aralığında tarih içeren ilk hücre olacaktır.
Ay ve tarih formülünü, veri kümesinin tamamını kapsadığından emin olmak için hücrenin sağ alt köşesindeki küçük yeşil kare simgeye çift tıklayın. Bu, solunda veri bulabileceği tüm satırlar için formülü otomatik olarak çoğaltır.
Ay ve tarih formülü yerindeyken, Ay ya da Tarih sütununu seçin ve Giriş>Sırala ve Filtrele seçeneklerine gidin.
Açılır menü üzerinden “En küçükten en büyüğe sırala” ya da “En büyükten en küçüğe sırala” seçeneklerine gidin. Tercih ettiğiniz seçeneğe göre, Excel verileri tarayıp yeni bir sıralama yapacaktır.
Veri kümesinin tamamını kullanmak istediğinizi onaylamanız gerekecektir. Bu nedenle “Seçimi genişlet” seçeneğinin vurgulandığından emin olun. “Sırala penceresi” uyarı kutusunda, “Sırala”yı tıklayın.
Excel, tercih ettiğiniz seçeneklere bağlı olarak ay ya da tarih sütununu kullanarak, verilerinizi anında sıralar.