Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi tahtına Huawei oturdu
Son yıllarda Trump yönetimi ile yaşadıkları konusunda gündemden düşmeyen Çin merkezli akıllı telefon üreticisi Huawei, Counterpoint’in Nisan raporuna göre dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi oldu.
Nisan ayı verilerine göre yüzde 19 pazar payına ulaşan şirketi yüzde 17 ile Samsung izliyor.
Huawei, nasıl birinci sıraya yerleşti?
ABD Hükümeti’nin aralarında Hindistan’ın da bulunduğu müttefik ülkeleri taraf seçmeye ve Huawei ürünlerini boykot etmeye zorladığı bir dönemde, şirket siber casusluk ve veri hırsızlığıu iddialarıyla mücadele etmek zorunda kaldı.
Hatta, Huawei, aynı anda birden fazla mücadele vermek zorunda kaldı, çünkü sadece kurumsal ürünler değil tüketici ürünleri de mücadeleden etkilendi. Bir yandan İngiltere’de kritik bir 5G sözleşmesi yapan şirket, ABD bağlantılı şirketlerle ticari alışverişe giremiyordu. Diğer yandan ise yeni telefonlarında Google hizmetlerini kullanamayan şirket, kendi kullanıcı arayüzünü düzenlerken, uygulama mağazası hazırlamak ve bunun için önemli üreticilerle iş birlikleri yapmak durumunda kaldı. Elbette bu durum, akıllı telefon satışlarını da etkilemeye başladı.
- Huawei ABD’nin yeni kararından olumsuz etkileneceğini kabul etti
- Huawei Türkiye, 2020 yılının ilk çeyrek değerlendirmesini yaptı
- ABD’den Huawei ve ZTE cihazlara federal fon yasağı
Çin’deki ABD boykotları etkili oldu
Huawei’nin sıkı çalışması sonuç vermiş gibi gözüküyor. COVID-19 pandemisi esnasında çok sayıda insan evde kalırken ve teknolojik cihaz satın almaları düşerken dahi, akıllı telefon satışlarında en yakında rakibini ve pazar liderini geride bırakan Huawei, Nisan ayında dünya genelinde Samsung’dan çok akıllı telefon sattı.
Huawei’ye yardımcı olan faktörler arasında Çin pazarındaki artışın önemi olduğu düşünülüyor. Pandemi ile birçok ülke Çin’e karşı tutum alırken, Çin halkının da milliyetçi bir yaklaşımla yerel ürünleri tercih etmeye başladığı belirtiliyor. Bu yaklaşımın ardında ABD menşeli ürünlerin özellikle boykot edilmesi de yatıyor.
- Huawei, ambargoya rağmen ABD menşeli parça kullanıyor
- Huawei 5G için Fransa’da yeni bir fabrika kuracak
- Avrupa Birliği, üye ülkelere 5G için marka yasağı önermiyor
Hindistan’da 75 günde satılan telefon sayısı: 0
Benzer biçimde koronavirüs sebebiyle ABD, Hindistan, Latin Amerika ve Avrupa’daki sokağa çıkma kısıtlamaları da Samsung’un satışlarının azalmasında etkili oldu. Hindistan gibi bazı ülkelerde, 75 günlük kısıtlama boyunca satılan telefon adedinin 0 (sıfır) olması, Çin’deki bazı üretim tesislerinin ve fabrikaların Mart ayında üretim yapmaya başlaması da Huawei’ye önemli bir fırsat verdi.
Huawei, pazar birinciliğini koruyabilecek mi?
Huawei’nin akıllı telefonlarında kullanacağı çipler için Samsung gibi rakipleriyle görüştüğü de biliniyor. Ancak Google Mobil Hizmetleri (GMS) kullanamayışı sebebiyle diğer ülkelerde satışları olumsuz etkilenirse, bu durum şirkete sadece Çin pazarında yardımcı olacaktır.
Küresel pazarların normalleşme sonucu hareketlenmesiyle, Samsung’un satış rakamları yeniden yükselişe geçiyor. Ancak bu durumdan Huawei, liderliği koruyarak ayrılabilecek mi, bilinmez.