NASA’nın New Horizons görevi Plüton’da su buldu. Mavi göklere sahip olduğu anlaşılan gezegenin yüzeyinde sudan oluşan buzlar görüldü.
Mesafe sebebiyle oldukça yavaş bir veri aktarımı gerçekleştirebilen New Horizons, geçen hafta elde ettiği verileri ancak dünyaya gönderebildi.
Gemideki Ralph Imaging System’in MVIC kamerası, yüksek irtifada mavi bir pusla karşılaştı. Kırmızı, mavi ve kızılötesine yakın spektrumdan okunan verileri içeriyordu, bu da insan gözüne yakın olduğu anlamını taşıyor. Bu mavi rengin, Satürn’ün ayı Titan’a benzer bir atmosferik süreç geçirmiş olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
NASA,tholin adı verilen is benzeri parçacıkların üretimine Plüton’un ince atmosferindeki nitrojen ve metanın kimyasal reaksiyonlarının sebep olduğunu düşünüyor. Bu parçacıklar muhtemelen gri ya da kırmızı renkte olmalarına karşın, o kadar ufaklar ki, mavi ışık saçıyorlar.
Ralph Imaging System, uçuş esnasında Plüton’un yüzeyini de taramakta kullanıldı. Son veriler yüzeyde su buzu olduğuna dair kanıtlar içeriyor. Buzun tanımlanabilmesi, MVIC’nin aydınlık ortam çekimlerinden ve LEISA (Linear Etalon Imaging Spectral Array) adlı diğer bir cihaz sayesinde gerçekleşti.
Su buzu fotoğraftaki mavi bölgelerde yer alıyor. Plüton konusunda yeni bilgilere önümüzdeki aylarda erişebiliriz, zira New Horizons gelecek seneye kadar veri aktarmaya devam edecek.