Qualcomm Snapdragon 888 özellikleri, birçok teknoloji tutkununun sonuçlarını merak ettiği birçok detay içeriyor. 2020 yılı, işlemci teknolojileri açısından hızlı bir yıl oldu. AMD, Zen 3 ile PC alanında bir amiral gemisi sunarken, Apple Arm tabanlı Mac’lerle Intel’e karşı bir hamle yaptı. Şimdi de Qualcomm, en yeni mobil uygulama işlemcisi Snapdragon 888 ile, oyunun kurallarını değiştirmeye hazırlanıyor.
Snapdragon 888, önceki modellere göre yüzde 25 daha iyi CPU performansı, yüzde 35 grafik iyileştirmesi, hızlı entegre ağ 5G iletişimi ve yenilenmiş yapay zeka ile görüntü işleme özelliklerini içeriyor. 5nm üretim süreci iile geliştirilmiş Snapdragon 888 ayrıca oyuncular, geliştiriciler ve güvenlik odaklı düşünenler için bir dizi yeni özellik daha sunuyor. İşlemcinin sunduğu özelliklere bakalım.
- Qualcomm, Windows işletim sistemli dizüstü bilgisayarlara güç verecek
- Qualcomm Snapdragon 875 özellikleri sızdırıldı
- Qualcomm, Snapdragon 750G işlemcisini tanıttı, işte özellikleri
Snapdragon 888 özellikleri
Snapdragon 888’deki mimari değişikliklere adım atarken, günlük performans açısından temel yapıtaşları olan CPU ve GPU ile başlayalım.
CPU ve GPU
Arm CXC programının bir üyesi olan Qualcomm, bu yıl ortak geliştirilen Cortex-X1 CPU çekirdeğine erişim sağlıyor. Cortex-X1, Arm’ın yol haritasından daha büyük, güçlü ve güce aç bir yan ürün. Arm’ın en yeni Cortex-A78’ine göre ise yüzde 23 daha fazla artış sunuyor. Qualcomm, bu CPU’ları geçen yıl olduğu gibi üç katmanlı bir kümeye yerleştirdi.
Qualcomm’un Kryo 680 CPU yapısı, büyük 1MB L2 önbelleğe sahip ve 2,84 GHz hızında çalışan tek bir güç santrali olan Cortex-X1’den oluşuyor. Bunun altında, geçen yıl önbelleği ikiye katlayan 2.4 GHz saat hızı ve 512KB L2 önbelleğe sahip üç büyük Cortex-A78 çekirdeği bulunuyor. Son olarak, 128KB L2 önbelleğe sahip dört düşük güçlü Cortex-A55 çekirdeği de 1.8 GHz hıza ulaşıyor. Saat hızları geçen yıla göre aynı, bu da daha iyi bir pil ömrü karşılığında performansın korunduğunu gösteriyor. Bu, çok çekirdekli işleme için sınırlı kazanımlara işaret ederken, tek Cortex-X1, daha fazla tek iş parçacığı hesaplama gücü gerektiren durumlarda anlamlı bir fark yaratacaktır.
Çekirdek yapısı, Snapdragon 865’ten değişmeyen büyük bir 4MB L3 önbellek ve 3MB sistem önbelleği ile donatılmış. Büyük Cortex-X1 ve A78 çekirdekleri, geçen yıla göre L2 önbellek düzeyini ikiye katlamış olsa da, Qualcomm, fazla bir silikon alan pahasına bu büyük çekirdeğe birlikte çalışma için daha yakın bellek vererek performans avantajı elde etmiş olmalı. Cortex-A78, çekirdek başına A77’den yüzde 5 daha küçük ve ekstra önbellek için daha fazla yer bırakıyor. Sonuç olarak Snapdragon 888, yüzde 25 daha güçlü CPU performansı ve güç verimliliği sunuyor. Güç ve verimlilik konusundaki yapısının arka planında ise 5nm’ye geçiş ve Cortex-A78 yer alması muhtemel.
Adreno 860 GPU’ya geçen Qualcomm, yüzde 35 performans artışının yanı sıra, yüzde 25 güç verimliliği de sunuyor.
Qualcomm’un en yeni GPU’u, görünen ekran çözünürlüğünü artırabilen, ekran motorunun bir parçası olarak alt piksel oluşturmayı destekler. Yeni nesil konsollarda ve PC GPU’larında bulunan değişken oranlı gölgelendirme de mimariye girdi. Bu, performansta yüzde 30’a yakın bir artış için, desteklenen oyunlarda gölgelendirici oluşturma gereksinimini yüzde 40 azalabilir. Qualcomm’un bu durum için yüzde 35’lik ek performans iddiası muhtemel olsa da, bu özelliği desteklemeyen içeriklerde fark bu denli olmayabilir.
Adreno 680, buna ek olarak yüzde 43’e yakın daha hızlı AI performansı için, yeni makine öğrenimi yapısını da içeriyor. Bu yeni özellikler 16 ve 32 bit için 4 girişli karışık hassasiyetli nokta çarpımı ve çoklu dalga matrisi içeriyor. Bu da, Snapdragon 888’i AI konusunda dikkat çekici bir noktaya getiriyor.
5G ve AI: Hangi değişiklikler yer alıyor?
AI teknolojisi kapsamında yer alan AI işleme, Qualcomm’un modern bilgi işlem için, heterojen bir yaklaşım sunmasını sağlıyor. 2018’de çıkan Snapdragon 855, AI işleme karışımına bir Tensör hızlandırıcısı eklemişti. 2020’de Snapdragon 888, Hexagon 780 DSP içindeki skaler, tensör ve vektör işleme birimlerini 16 kat daha fazla paylaşılan bellek miktarı ile birleştirdi.
Net sonuç, birim içinde sorunsuz iş yükü paylaşımı ve üç işlemci türü arasında, iş yüklerinin aktarılmasında 1000 kata kadar iyileştirme sunuyor. Buna ek olarak skaler işlemci yüzde 50 performans artışı sunarken, tensör son neslin hesaplama kalitesini iki katına çıkarıyor. CPU, GPU ve DSP yeteneklerini birleştiren Qualcomm, watt başına AI performansında 3 kart artış ve genel AI hesaplamasının 26TOP’u olduğunu iddia ediyor. Bu da, Snapdragon 865’in 15TOP’larından yüzde 73’lük bir artış sunuyor.
Bununla birlikte, TOPs iddiaları konusunda dikkatli olmalıyız. TOP’lar bize rakam hesabı için kullanılan iş yükünün türü hakkında bir şey söylemez, bu da karşılaştırmaları zorlaştırıyor. Ek olarak Qualcomm, bazı senaryolarda bunu yapmanın mümkün olduğunu söylese de, Snapdragon 888’in çeşitli AI çekirdeklerini aynı anda maksimize edecek çok az iş yükü var.
Daha da önemlisi Qualcomm’un geliştiriciler için bazı yeni makine öğrenimi araçları da var. Yeni Qualcomm AL Engine Direct, Android NN, TensorFlow Lite ve Qualcomm SDK’ları için bir giriş noktası görevi görüyor. Bu, geliştiriciler hangi popüler altyapıyı tercih ederlerse etsinler, Snapdragon’ın yeteneklerinden en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olacaktır. Qualcomm’un yapay zeka platformu artık açık kaynaklı TVM derleyicisini de destekliyor ve geliştiricilerin C ya da Pyhton ile programlama yapmasını sağlıyor. Yani artık Qualcomm’un AI motorundan faydalanmak, her zamankinden daha kolay.
Snapdragon 888 özellikleri içinde diğer bir önemli değişiklik de, Snapdragon X60 5G modemin entegre olarak dahil edilmesi. Temel teknik özelliklerin çoğu, 7,5 GB/sn ve 3 GB/sn’lik en yüksek mmWave hızları da dahil olmak üzere önceki nesille benzerlik gösteriyor. Bununla birlikte X60, bu teorik tepe hızlarının gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için 6 GHz altı adet FDD ve TDD taşıyıcı küme yapılarının yanı sıra, 6 GHz altı mmWave bantları arasında bir birleştirme de sunuyor. Verilerin aynı anda düşük bant, 6Ghz altı ve mmWave spektrumu üzerinden gönderilmesine izin verdiği için taşıyıcı toplama, hızları ve kapasiteyi artırmak için çok önemlidir. Gelecekte 5G bağımsız ağlarında arama yapmak için NR üzerinden ses desteği de mevcut ancak bu tarafta operatör desteğini de beklemeniz gerekecek.
İşlemci ile ilgili en önemli değişikliklerden biri de, geçen yıl tanıtılan Snapdragon 865’in harici bir X55 modem ile birlikte sunulmasına karşın, X60’ın Snapdragon 888’e entegre edilmiş olması. Qualcomm, 5nm’lik artırılmış transistör yoğunluğu sayesinde artık en son 5G ürünlerini, ısı dağıtımı konusunda endişe duymadan diğer işleme bileşenleriyle aynı çipe sığdırabilir. Entegrasyon, 5G kullanılırken daha uzun pil ömrü için daha küçük alan ayak izi ve gelişmiş güç verimliliği anlamına da geliyor. Üreticilerin iki çip satın alması gerekmeyeceği için maliyetler de düşebilir ancak Qualcomm, işlemcinin fiyatları ile ilgili yorum yapmış değil.
Diğer özellikler
Snapdragon’un yukarıda yer alan özellikleri dikkat çekici olsa da, hepsi bununla da sınırlı değil.
Ağa bağlı FastConnect 6900 işlev bloğu, wi-fi 6, wi-fi 6E ve çift radyo Bluetooth 5.2 işlevselliğini etkinleştiriyor. Buna ek olarak en son Bluetooth LE ses standardı desteği de yer alıyor. Bu nedenle işlemci, ağ özellikleri söz konusu olduğunda modern standartların en son noktasına ulaşmanızı sağlıyor. Qualcomm’un ikinci nesil sensör merkezinde, her senaryo için işlem yükünü boşaltmak üzere tasarlanmış yeni bir AI işleme bloğu da yer alıyor. Bu blok 1mA’dan daha az akımla çalışıyor ancak son nesil sensör bloğundan 5 kat daha güçlü. Qualcomm, Hexagon AI işlemcisinden yaklaşık yüzde 80’lik bir görev boşaltma görevi gördüğünü ifade ediyor. Bu da daha iyi bir pil ömrü için bulunmaz bir nimet.
Oyuncular için, Snapdragon Elite Gaming artık Qualcomm Game Quick Touch’ı da içeriyor. Dokunma tepkisi gecikmesini, 60 fps ile yüzde 20’den, 120 fps oyunlarda ise yüzde 10’a kadar düşürmek için tasarlanmış bu özellikle de oldukça iddialı.
Kamera işlevi de birtakım iyileştirmelerle geliyor. Spectra 180 ISP, ikili işlemciden üçlü işlemci kurulumuna geçiş yapıyor. Bu, üç kameradan eş zamanlı video akışlarını yakalamak ya da aynı anda üç ayrı görüntü sensöründe gerçek zamanlı işleme gerçekleştirmek için kullanılabilen, aynı anda üç eşzamanlı işleme zincirine izin veriyor. Genel iş hacmi, işleme yeteneklerinde yüzde 35’lik bir iyileştirme için saniyede 2’den 2,7 gigapiksel’e çıkıyor.
Ek olarak Snapdragon 888, artık HEIF dosya kabını kullanarak 10 bit HDR görüntü yakalama kabiliyetine de sahip. Bu ekstra renk verileri, görüntülerinizin HDR ekranlarda görüntülendiğinde en iyi performansı yaşamanızı sağlayacak. Artık kademeli HDR sensörleri kullanan 4K hesaplamalı HDR çekimi de mevcut. Daha önce kademeli sensörlerin harika görünümlü HDR görüntüler üretmek için aynı anda uzun, orta ve kıza pozlama kullandığını görmüştük. Artık video da bu özellikten yararlanabilecek. ISP ayrıca saniyede 120 adet 12MP görüntü ve 0.1 lux’e kadar düşük ışıklı görüntüler yakalayabilir. Otomatik odaklama, otomatik pozlama ve otomatik beyaz dengesi için yeni AI algoritmaları da var. Genel olarak 2021’de akıllı telefonlarda çok daha fazla fotoğraf ve video yeniliği bekleyebilirsiniz.
Bir başka ilginç not da, Snapdragon 888’in ilk Content Authencity Initiative (CAI) uyumlu akıllı telefon kamera yonga seti olması. Esasen, üreticiler fotoğraf ve videoların kökenini doğrulamak için kriptografik olarak güvenli meta verileri dahil edebilir. Web’de giderek daha fazla gündeme gelen sahte içeriklerin yer aldığı bir dünyada kullanışlı bir özelik.
Diğer güvenlik girişimleri arasında, masaüstü bilgi işlem alanından ödünç alınan işletim sistemi hipervizörlerinin tanıtımı yer alıyor. Bu da, bireysel kullanıcıların ve uygulamaların, sanallaştırılmış işletim sistemi alanlarında çalışmasını ağlıyor. Aynı cihazda hassas çalışmalarınızı ve kişisel bilgilerinizi tutmak istiyorsanız kullanışlı bir özellik.
Snapdragon 888 içeren akıllı telefonlardan beklentiler
Snapdragon 888 ile çalışan ilk akıllı telefonları deneyimlemek için 2021’e kadar beklememiz gerekecek olsa da, yeni nesil telefonlardan bekleyebileceğimiz bazı önemli özellikleri şimdiden biliyoruz.
Yeni başlayanlar için Snapdragon 888 özellikleri içinde güç verimliliği açısından çok umut verici bir tablo var. Entegre 5G modeme sahip CPU, GPU ve AI işlemcileri, 5nm üretim süreci üzerine inşa edilmiş ve bu da pil ömrü için harika bir haber. Buna ek olarak yeni görüntüleme, makine öğrenimi ve güvenlik özellikleri de, yeni nesil telefonların olası özelliklerini şimdiden gösteriyor. Snapdragon 888, bir gecede bir devrim getirmekten ziyade, kademeli bir evrim yaratmayı amaçlamış görünüyor.
Qualcomm’un performans konusundaki iddialarının doğrulanması için testleri bekleyeceğiz. Kağıt üzerinde yüzde 35’lik grafik deneyimi artışı, yeni nesil oyunlar için fazla iyileştirme sunan değişken oranlı gölgeleme, önemli özelliklerden. CPU konusundaki farklar, saat hızları sabit kaldığı için biraz daha geri planda görünüyor. Büyük Cortex-X1 çekirdeği ise, tek çekirdekli senaryolar için iddialı bir özellik.
Snapdragon 888 kullanacak telefon üreticileri arasında Samsung, OnePlus, Google, Xiaomi ve bazı markaların olacağı kesin gibi. 2021’in ilk çeyreğinde, Snapdragon 888 ile çalışan akıllı telefonlarla tanışacağız gibi görünüyor.