Apple’ın, akıllı saat modellerini tanıttığı Time Flies adlı etkinliğinde merakla beklenenlerden biri de, A14 Bionic işlemcisiydi. 11,8 trilyon transistör sunan, 5nm işlem üzerine inşa edilmiş bu iddialı işlemci, Huawei rekabetinden uzakta bir ortamda tanıtıldı. Böylelikle, A14 dünyanın en gelişmiş cep telefonu çipi olacak.
A13 ile A14 işlemcinin farkları
iPhone’un mevcut son serisinde yer alan iPhone 11 ve iPad Pro’da kullanılan A13 Bionic işlemci, 7nm işlem, entegre 8,5 milyar transistör ve 6 çekirdekli CPU ile 4 çekirdekli GPU içeriyor. Entegre sinirsel hesaplama motoru ve AI çekirdeği ile, A13 oldukça güçlü bir telefon çipiydi.
Apple A14 Bionic işlemcisi, CPU’da 2 büyük çekirdek ve 4 küçük çekirdek içeriyor. Ancak yüzde 40 oranında daha yüksek performans sunuyor. GPU 4 çekirdek olmaya devam etmesine karşın, yüzde 30’luk performans artışı sağlayan bir mimariye sahip. Ancak Apple, bu oranları baz alırken A14 ile A13’ü değil, A12’yi karşılaştırıyor. Bu nedenle, iPhone 11 ile iPhone 12 arasında, çekirdek kaynaklı bir performans artışı, dikkat çekici olmayabilir.
Apple A14 Bionic işlemcisi, ayrıca ISP sinyal işleme birimi, ek güvenlik özellikleri ve makine öğrenimi açısından da daha iyi bir düzeyde. Ancak Apple bu konuda ayrıntıları vermedi.
- Yeni Apple iPad Air tanıtıldı: Fiyatı, özellikleri, çıkış tarihi
- Apple’ın Time Flies etkinliğinde tanıtacağı cihazlar ve yenilikler
- iPhone 12 özellikleri, fiyatı ve lansman tarihi hakkında bilinenler
Apple A14 Bionic işlemcisi özellikleri: Öne çıkan teknik noktalar
Yer aldığı iPad Air’ı, birçok dizüstü bilgisayardan daha hızlı yapan, iPhone 12’yi ise merakla beklememize neden olan A14, hangi teknik yenilikleri sunuyor, bakalım.
5 nanometre işlem
Devrim niteliğinde bir teknoloji olan 5 nanometre işlem teknolojisi, aynı alanda çok daha fazla transistöre izin veriyor. Bunun sonucunda, neredeyse her alanda artırılmış performans ve 10 saate kadar pil ömrü için, daha fazla güç verimliliği ortaya çıkıyor. 11,8 milyar transistör…
6 çekirdekli CPU
Dört yüksek verimli çekirdek ve iki yüksek performanslı çekirdeğe sahip yeni altı çekirdekli CPU, performans anlamında büyük bir sıçrama sağlıyor. Bu düzey, birçok dizüstü bilgisayardan daha hızlı işlem yapılmasına olanak tanıyor. A14 Bionic çip performans iyileştirmeleri, A12’ye göre yüzde 40 daha hızlı.
4 çekirdekli GPU
A14 Bionic, son derece hızlı grafikler sunuyor. Böylece 3D nesneleri oluşturabilir ya da grafik bakımından harika deneyimler sunan bir oyun oynayabilirsiniz. A14 Bionic çip ile A12 Bionic çip arasındaki grafiklerin hız farklı yaklaşık yüzde 30.
Neural Engine
Apple tarafından tasarlanan yeni nesil Neural Engine, 16 çekirdeği ile saniyede 11 trilyon işlemi işleyebiliyor ve makine öğrenimi performansında yüzde 70 artış sağlıyor. Makine öğrenimi hızlandırıcıları, hesaplamalarda 10 kart artış sağlayarak, makine öğrenimi uygulamalarını alışılmışın dışında bir performans düzeyine taşıyor.
Apple A14 Bionic işlemcisi ile ilgili bilinenler şimdilik bu kadar. Bakalım iPhone’un yeni modelleri çıktığında, performans testlerinde nasıl sonuçlar göreceğiz.