Facebook, 20’den fazla Instagram klonundan oluşan bir ağ oluşturup yönettiği iddiasıyla Türk bir yazılımcıya dava açtı. İsmi Ensar Şahintürk olduğu öğrenilen yazılımcının, binlerce Instagram hesabından çalışan bir otomasyon yazılımı geliştirerek yüz binlerce Instagram profilinden veri topladığı ve bu verileri çok sayıda site üzerinden yayınladığı ifade ediliyor.
- Instagram’da Facebook’tan gelen mesajları engelleme [Nasıl Yapılır]
- En iyi Facebook eklentileri [Liste]
- Facebook Dating nedir, nasıl kullanılır?
Sosyal medya devi Facebook, bugün en az 20 Instagram klonundan oluşan bir ağ işlettiği iddiasıyla bir Türk vatandaşı aleyhine büyük bir dava açtı. ZDNet tarafından aktarılan bilgilere göre, mahkeme belgelerinde söz konusu kişinin, İstanbul’da yaşayan bir yazılım geliştiricisi olan Ersan Şahintürk olduğu bilgisi yer aldı.
Facebook’un iddiasında göre, Şahintürk, 100 binden fazla Instagram profilinden veri toplamak için binlerce sahte Instagram hesabından oluşan bir otomasyon yazılımı geliştirdi. Bu yazılımı kullanarak topladığı verileri, 20’den fazla Instagram klon sitesinde yayınladı. Şahintürk, Instagram kullanıcılarının fotoğraflarını listelediği bu sitelerde reklam göstererek kazan da sağldı.
20’den fazla Instagram klonu oluşturdu
Mahkeme dosyalarına göre, Türk yazılımcı Ersan Şahintürk, 20’den fazla Instagram klon sitesi oluşturdu. Bu siteler arasında jolygram.com, imggram.com, imggram.net, finalgram.com, pikdo.net ve ingram.ws adresi siteler yer alıyor. Bunlardan eskisinin Ağustos 2017 tarihinde oluşturulduğu ve sitelerin büyük çoğunluğunun bugün hala aktif durumda olduğu belirtiliyor.
Verilen bilgilere göre Facebook, 2019 yılı başlarında Türk yazılımcıya birden fazla mektup gönderdi ve davadan kaçınmaya çalıştı. Fakat Facebook’un bu girişimleri sonuçsuz kaldı. Dev şirket böylece Şahintürk’e dava açtı.
Facebook, açtığı dava ile bazı yaptırımların uygulanmasını talep ediyor. Bu yaptırımlar arasında, ticari marka ihlali gerekçesiyle ilgili sitelerin etki alanlarının kontrol altına alınması, Türk yazılımcının Instagram verilerin kullanarak elde ettiği gelirlerin geri alınması gibi hususlar bulunuyor.
Facebook, Instagram hizmet şartlarının ve ticari markalarının bariz bir şekilde ihlal edilmesinin yanı sıra, Türk geliştiricinin Instagram verilerini, Instagram profillerini çevrimiçi olarak kolayca erişilebilir hale getirmek suretiyle Instagram kullanıcılarının kişisel gizliliğine zarar verdiğini savunuyor. Bu veriler arasında resimler, videolar, hikayeler, hashtag’ler ve konumlar gibi bilgileri yer alıyor.
Şahintürk’ün Facebook geliştirici hesabını ve veri toplamak için kullandığı 30 binden fazla Instagram hesabını askıya alan Facebook, Türk yazılımcıya olduğu gibi 2019 başından bu yana çok sayıda kişi ve kuruluşa da kötüye kullanım gerekçesi ile dava açtı.