Facebook, yayınladığı bir blog yazısıyla, kullanıcı verilerini üçüncü taraf geliştiricilerle paylaştığını kabul etti. Yanlışlıkla paylaşıldığı ifade edilen verilerin kaç kullanıcıya ait olduğu bilgisi ise şu an için gizemini koruyor.
- Facebook ve Twitter reklam boykotu büyüyor: Unilever, Honda ve Verizon katıldı
- Coca-Cola’nın sosyal medyaya reklam boykotu, Zuckerberg’e 7 milyar dolara mal oldu
- Sosyal medya düzenlemesi neleri kapsayacak?
Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Facebook, geçtiğimiz yıllarda kullanıcı gizliliği ile ilgili büyük bir skandala imza atmıştı. Kullanıcılarıyla ilgili pek çok bilgiyi reklam şirketleri ve benzeri kuruluşlarla paylaştığı ortaya çıkan şirket, ABD mahkemeleri tarafından yargılanmış, şirketin kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg ABD Temsilciler Meclisi Ticaret Komisyonu’nda ifade vermişti.
Tarihe Cambridge Analytica skandalı olarak geçen bu bu olayda 87 milyona yakın kullanıcının verileri usulsüz olarak toplanmış ve ABD başkanlık seçimlerinde kullanılmıştı. O dönemde Facebook kullanıcılarından özür dileyen Zuckerberg, böyle bir olayın bir daha yaşanmayacağına söz vermişti.
Facebook kullanıcı verilerini yine yanlışlıkla paylaştığını duyurdu
Fakat Facebook tarafından Çarşamba günü paylaşılan bir blog yazısı, kullanıcı verilerinin üçüncü taraf geliştiricilerle tekrar yanlışlıkla paylaştığını ortaya koyuyor. Söz konusu yazıda, sayıları binleri bulan çok sayıda geliştiricinin, kullanıcıların halka açık olmayan bilgilerini almaya devam ettiği ifade ediliyor.
- Facebook, TikTok’a rakip olarak geliştirdiği Lasso’yu kapatıyor
- Facebook yeni bir Cambridge Analytica skandalını önlemek için gizlilik kurulu oluşturdu
- Facebook güneş gözlüğü gibi VR gözlüğü hazırlıyor
Facebook’un normalde, uygulamanın son kullanımından 90 gün sonra kullancıya ait her türlü veriyi, geliştiricilerle paylaşmayı durdurması gerekiyor. Fakat şirket bu verileri yanlışlıkla geliştiricilerle paylaşılmaya devam ettiğini belirtiliyor. İlgili yazıda toplamda kaç kullanıcı verisinin bu şekilde paylaşıldığı bilgisine ise yer verilmiyor.
Paylaşılan kullanıcı verileri arasında, e-posta adresleri, doğum günleri, dil, cinsiyet, bölge gibi çok sayıda bilgi yer alıyor. 5 bin kadar uygulama ile paylaşılan bilgiler arasında daha başka hangi kullanıcı verilerinin yer aldığı ise net olarak ifade edilmiyor.
Facebook’un söz konusu yanlışlığı nasıl keşfettiğine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. İlgili açığın, Grup API’sinden kaynaklanmış olabileceği ve bazı uygulamaların grup etkinliği içerisinde yer alan kullanıcıların verilerine izin verilenden daha uzun bir süre erişebildiği dile getiriliyor.
Söz konusu açıklama ile ilgili önümüzdeki günlerde ne gibi gelişmelerin yaşanacağı merak ediliyor. Son günlerde, çok sayıda büyük şirket tarafından boykot edilen Facebook‘un karşı karşıya olduğu sorunlar her geçen gün daha da artıyor.